Паливо на заправках не піде в зростання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Паливо на заправках не піде в зростання

Енергетика
1167
Після того, як паливний ринок досяг свого цінового дна, вартість в опті пішла вгору. Але, на радість вітчизняних автомобілістів, цей фактор не позначиться на вартості пального на АЗС, принаймні до кінця квітня.
Два тижні тому після рівномірного зниження, що стало вже звичним, цін на оптові партії палива, стартувала зворотна тенденція. Ціни у великому і середньому опті пішли вгору. Спершу позначилося пожвавлення на світових торговельних майданчиках. В останній декаді березня вартість "чорного золота" на європейських біржах покинула межі $40-45 за барель і кинулася вгору, завдяки чому намітилося зростання цін на нафтопродукти в Середземномор'ї.
Світова динаміка незабаром торкнулася й українського ринку, який, досягнувши цінового дна, починаючи із середини березня все-таки піддався європейським тенденціям. Багато в чому на швидкому зростанні оптових цін у країні позначився стрибок попиту з боку трейдерів, які, вичікуючи до останнього, одночасно почали активні закупівлі. Цей фактор разом з обмеженою кількістю палива вітчизняного виробництва (малу кількість відвантажень на комерційний ринок робив і Кременчуцький НПЗ, який був зайнятий задоволенням сільгоспзамовлень, і Лисичанський НПЗ) підстьобнули вартість оптових партій.
Особливим попитом в опті користувалося дизпаливо ціни, що ростуть, на яке спровокували трейдерів до спішних його закупівель. У результаті тільки за останній тиждень вартість великих партій виросла в середньому на 2%. На колишньому рівні залишилася лише вартість оптового бензину А-76, оскільки попит на це паливо в роздробі продовжує падати: в окремих регіонах його споживання скоротилося більш ніж у два рази.
Втім, пожвавлення на світових торговельних майданчиках може ще більше відбитися на українському ринку. Зокрема, наприкінці цього тижня ціни на "чорне золото" з поставкою в травні піднялися вище рівня $52 за барель, що, як відзначають спостерігачі ринку, пов'язано із загальною позитивною динамікою на біржових майданчиках. На їхню думку, така тенденція має всі шанси продовжитися в поточному місяці.
У той же час зміни на світових біржах уже знайшли своє відображення в рекомендаціях секретаріату експертно-аналітичної групи (ЕАГ) при Мінпаливі. Нові цінові коридори, розраховані ЕАГ, обґрунтовують невелике, у середньому в межах 5-10 коп. залежно від виду палива, підвищення власниками АЗС роздрібних цін. На відміну від попередніх рекомендацій ЕАГ (що пропонують знизити роздрібні ціни) за новими ціновими орієнтирами ринок пішов негайно.
У такий спосіб до кінця минулого тижня на вітчизняних автозаправках почалося хоч і дуже слабке, але зростання цін на всі марки бензинів, крім преміумних, які залишилися на колишньому рівні. У результаті середні ціни на А-76/А-80 досягли 5,05 грн./л, А-92 5,38 грн./л і на найбільш популярний А-95 5,58 грн./л, показавши зростання, згідно з даними моніторингу НТЦ "Психея", менше 1%. Вартість же дизельного палива, попит на яке в роздробі як і раніше залишається дуже низьким, навпаки, знизилася на 2-3 коп./л (0,5%).
Але, на щастя для вітчизняних автолюбителів, подальша ситуація з роздрібними цінами, прогнозують експерти, не буде залежати від сплеску цін в опті. Власники АЗС, припускають аналітики ринку, будуть дотримуватися відносно стабільних цін на паливо, відчутно не реагуючи на рекомендації ЕАГ як підвищувати, так і знижувати ціни, і швидше за все теперішній рівень цін на стелах заправок збережеться до кінця квітня.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас