"Газпром" знайшов друзів проти України і ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" знайшов друзів проти України і ЄС

Енергетика
2072
"Газпром" формує власний європейський альянс на противагу брюссельській декларації України і ЄС. Російська монополія заручалася підтримкою своїх основних європейських партнерів і споживачів - німецької E.On та італійської Eni. Крім того, Росія розраховує використати складне фінансове становище НАК "Нафтогаз України" - незабаром компанії знадобляться кошти для закачування газу в підземні сховища.
У п'ятницю "Газпром" фактично оголосив про формування міжнародного альянсу проти брюссельської декларації ЄС та України з модернізації української газотранспортної системи. Глава "Газпрому" Олексій Міллер доповів прем'єру Росії Володимиру Путіну про те, що відбулася в четвер зустрічі з керівництвом E.On Ruhrgas AG, Eni та Gaz de France. "Зустріч відбулася з ініціативи наших партнерів. Було порушено питання декларації, підписаної в Брюсселі. У нас тут єдина оцінка: документ був розроблений як без участі Росії, 'Газпрому', постачальника газу, так і без участі найбільших споживачів",- підкреслив Міллер.
Міллер додав, що сторони домовилися створити робочу групу, що збереться "через місяц-півтора на такому ж високому рівні" й обговорить "питання підвищення надійності, стабільності транзиту через країни Європи".
Eni та E.On - не просто великі споживачі, але й партнери "Газпрому" з ключових енергопроектів, що будуються газопроводам South Stream і Nord Stream. Ними російський газ повинен піти в Європу в обхід України. Але поки Росія при поставках газу залежить від України - і Володимир Путін порекомендував "Газпрому" не доводити справу до чергової газової війни. "Потрібно підтримувати контакти з Єврокомісією, розвивати відносини з нашими українськими колегами",- пояснив він. Однак в "Газпромі" підкреслюють, що володіють й інструментами тиску. "Сьогодні головна проблема України - оплата поставок російського газу,- приводяться в прес-релізі монополії слова Олексія Міллера.- І ця проблема стане ще гострішою в майбутній період закачування газу в ПСГ України".
В "Нафтогазі" визнають, що для закачування газу в підземні газосховища (ПСГ) потрібні значні кошти - 37 млрд грн (близько $4,8 млрд). Заявку на одержання цієї суми було направлено в Кабінет міністрів ще в березні, але відповіді компанія дотепер не отримала. Джерела, знайомі із ситуацією, уточнюють, що донедавна кредит на ці цілі обіцяла виділити Росія: "Міжурядові консультації повинні були відбутися 8 квітня. Очікувалося, що прем'єр Юлія Тимошенко повідомить про своєчасну оплату газу, спожитого в березні, а Володимир Путін запропонує оформити кредит на $5 млрд для закупівлі газу в ПСГ.
Але брюссельська декларація змішала всі карти". 24 березня президент Росії Дмитро Медведєв повідомив, що відкладає міжурядові консультації з Україною до прояснення питань із декларацією. Газ у ПСГ України важливий і для Росії для забезпечення транзиту в ЄС в опалювальний період: потужність газопроводів "Газпрому" на західних кордонах країни нижчий, ніж сумарний обсяг експорту газу в Білорусію, Україну, Молдавію і Європу, пояснює директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін, додаючи, що в останні роки було потрібно закачати не менше 17 млрд кубометрів.
Україна поки на різкі висловлення Олексія Міллера не реагує. Зате побічно в конфлікт втрутилася Грузія. Міністр енергетики країни Олександр Хетагурі та гендиректор White Stream Pipeline Co. Ltd Роберто Пірані днями підписали меморандум про співробітництво при будівництві газопроводу White Stream ("Білий потік") із Грузії через Україну в ЄС. Роберто Пірані говорить, що будівництво газопроводу потужністю на першому етапі 8 млрд кубометрів газу на рік з можливістю розширення більш ніж до 24 млрд кубометрів заплановано на 2012-2015 роки. "Передпроектні роботи буде фінансувати Євросоюз, і з цією метою вже виділено три гранти",- пояснив топ-менеджер. Проект передбачає поставки природного газу із Центральної Азії через Каспійське та Чорне моря в Євросоюз в обхід Росії.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас