МВФ повертається — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ повертається

Казна та Політика
3526
Україні треба було два місяці на те, щоб переконати Міжнародний валютний фонд (МВФ) відновити переговори про виділення другого траншу кредиту у розмірі $1,85 млрд.
Місія фонду повернеться в Київ у середині цього тижня - влада гарантувала прийняття всіх необхідних законів, повідомили у МВФ у п'ятницю. Продовження програми МВФ позитивно відіб'ється на валютному і фондовому ринках, впевнені експерти.
Міжнародний валютний фонд 3 квітня повідомив про готовність повернутися в Україну для поновлення переговорів. "Місія МВФ під керівництвом Джейли Пазарбазіолу планує повернутися в Київ для продовження дискусії в рамках першого перегляду програми, яка підтримується фінансуванням за угодою stand-by", - говориться в заяві департаменту зовнішніх зв'язків МВФ.
Повернення місії відбудеться вже "у середині цього тижня" - орієнтовно 7-9 квітня.
Як повідомляв Комерсант-Україна, місія фонду залишила Київ ще 6 лютого, тому що переговори з урядом, які почалися 21 січня, не увінчалися успіхом - Кабмін не захотів зменшити видатки бюджету і його тривідсотковий дефіцит. У результаті в застережений термін - до 15 лютого - МВФ не виділив Україні другий транш кредиту у розмірі $1,85 млрд із загальної кредитної лінії на $16,4 млрд (SDR 11 млрд; 802% квоти).
Розблокувала переговори згода влади виконати вимоги МВФ, а також збільшення парламентом 31 березня ставок акцизного збору на цигарки, алкоголь і паливо.
"МВФ одержав переконливі запевнення від президента і прем'єр-міністра щодо їх налаштованості забезпечити з 13 по 17 квітня прийняття законів, спрямованих на зміцнення фінансового становища Пенсійного фонду і НАК 'Нафтогаз України'", - говориться в заяві МВФ.
Верховна рада повинна прийняти і погоджені із МВФ і Світовим банком законопроекти, спрямовані на "сприяння впровадженню стратегії реструктуризації банківського сектору". У Світовому банку повідомили, що мова йде про розроблюваний Кабінетом міністрів і Нацбанком механізм реорганізації банків.
Обіцянка МВФ повернутися в Київ вплинула на фондовий ринок. "У четвер-п'ятницю почалося зниження дисконтів євробондів, а індекс ПФТС у п'ятницю виріс на 4,75%, до 247,5 пункту", - сказав президент Українського товариства фінансових аналітиків Юрій Прозоров.
"На фондовому ринку очікуваний приїзд місії МВФ вплине в основному на ціни євробондів. На тлі зростання їх вартості на 5-10% щотижня в останній місяць варто очікувати прискорення зростання. На котирування акцій приїзд МВФ буде впливати побічно", - відзначила брокер ІК Concorde Capital Анастасія Назаренко. Напередодні рішення МВФ, 2 квітня, індекс EMBI+ Україна піднявся на 0,04%, до 124,8%, хоча спред до прибутковості держоблігацій США знизився на 3 пункти, до 2737 пунктів. За даними агентства Cbonds, з 25 березня по 2 квітня вартість страховки на євробонди (CDS) була незмінною - 4350 пунктів.
"Ефект від приїзду місії МВФ - помірковано позитивний, - заявив начальник управління інвестиційно-банківських послуг Укрсоцбанку Ерік Найман. - У найближчий тиждень, у тому числі завдяки цьому факторові, купівля-продаж долара буде коливатися на рівні 8,1-8,2 грн/$". "Рішення МВФ про поновлення співробітництва вирішить проблему спекулятивних атак на курс гривні. Тому можна чекати стабілізації міжбанківського курсу на рівні 7,5-8 грн/$", - додав Прозоров.
Юрій Панченко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас