Експерт: В Україні розповсюджується міф про те, що вона бідна запасами нафти і газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: В Україні розповсюджується міф про те, що вона бідна запасами нафти і газу

Енергетика
1820
В Україні є значні запаси газу і нафти, вважає директор ДП "Полтавнафтогазгеологія" Геннадій Сікалов. За словами експерта, в Україні на 40% відпрацьовані глибини до 5,5 тис. метрів, великі ж глибини фундаментально практично не вивчалися. Водночас горизонти нижче 5,5 тисяч метрів він називає однозначно перспективними, оскільки вони містять великі поклади газу з аномальним тиском у 1000 атмосфер.
При цьому, відзначає експерт, зараз запасами українських надр активно зацікавилася Росія.
"Я нині бачу дуже багато комісарів із Росії, які приміряються до запасів наших надр. Виникає запитання: навіщо їм наші нафта та газ при їхніх запасах?" - відзначає він.
Інтерес Росії до українських надр експерт пояснює тим, що, зокрема, в Сибіру, де на 10 тисяч кілометрів тайги немає жодного населеного пункту, видобуток нафти і газу вимагає величезних капіталовкладень.
"Тягти на 3–5 тис. км трубопровід і розміщувати буровиків чи нафтовиків - справа важка, яка потребує мільярдних вкладень і величезних кваліфікованих людських ресурсів. Інша річ - добувати газ або нафту в нас, в Україні, де створено всю необхідну для цього інфраструктуру", - пояснює Геннадій Сікалов.
За його словами, "для цього й організовується нині великий російсько-український консорціум, де домінуватиме Росія".
"Тому не випадково поширюється міф про те, що Україна бідна на запаси газу, нафти, конденсату. Не вірте цим казкам! Дніпровсько-Донецька западина вміщує понад трильйон кубометрів газу, велику кількість нафти та конденсату. Якщо взяти показники по Полтавській області, то ці родовища сумарно несуть понад 800 млрд. кубометрів газу тільки на розвіданих глибинах. Є передумови, що на глибинах 7–8–10 км існує аномальний тиск і величезні запаси вуглеводнів", - говорить він.
Разом з тим, за словами експерта, держава не виділяє коштів на дослідження глибоких горизонтів.
"Держава не може переспрямувати гроші на додаткову розвідку, на освоєння родовищ. Ці гроші йдуть на купівлю депутатських мандатів, посад і багато чого іншого", - наголошує директор ДП "Полтавнафтогазгеологія".
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас