Світова фінансова криза може спричинити військовий конфлікт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світова фінансова криза може спричинити військовий конфлікт

Казна та Політика
2960
Варіантом виходу зі світової фінансової кризи може бути розпалення широкомасштабного військового конфлікту, вважає доктор економічних наук, член-кореспондент НАН України, заступник міністра економіки Валерій Мунтіян.
"Світове закулісся планує зробити обмін віртуальної вартості на реальну… При цьому не виключається використання військового компонента", - сказав він під час "круглого столу" в агентстві "Інтерфакс-Україна".
У зв'язку з цим Мунтіян (заступник міністра оборони України в 2003-2004 рр) вважає, що світове співтовариство повинне консолідуватися і не допустити розвитку такого сценарію.
За його оцінкою, в існуючих умовах основна увага повинна бути приділена забезпеченню національної безпеки та обороноздатності України.
"У нас немає ідеології національного відродження країни, реальної ефективної політики, а також відсутній сучасний інструментарій для досягнення стратегічних цілей", - пояснив доктор економічних наук.
При цьому Мунтіян також висловив думку, що Україна була не готова до світової економічної кризи, що вибухнула, незважаючи на попередження вчених.
"Криза системна і довгострокова, дно не досягнуте. Без проведення структурних і системних трансформацій дно кризи не буде досягнуто раніше 2015 року... Зараз ми повинні молитися, щоб ця криза не закінчилася війною – до такого сценарію також потрібно бути готовим", - сказав він.
Член-кореспондент НАН також допускає істотні зміни в глобальній фінансовій системі. Зокрема, за його словами, у перспективі можна чекати появи нових регіональних валют у зв'язку з виникненням нової моделі економіки, а саме – материкової.
"Можна стверджувати, що однополюсного світу вже не існує. Америка не є єдиною наддержавою і, відповідно, долар США не виконує покладену на нього функцію (розрахункової, резервної та еталонної валюти) у світовій фінансовій системі", - сказав Мунтіян.
При цьому він підкреслив, що реалізація урядових планів підтримки національних економік поки не дала позитивних зрушень у жодній країні, хоча на їхню реалізацію були виділені значні кошти, що мають емісійну природу. "Швидше за все, із цією метою Федеральна резервна система (ФРС) США вже найближчим часом здійснить додаткову емісію в розмірі близько $2,5 трлн, що в цілому не усуває системних причин кризи, а продовжить агонію. Для міжнародної фінансової системи готується нова, більш небезпечна, ніж деривативи, бульбашка – кредитний дефолтний обмін", - сказав Мунтіян.
У зв'язку з цим, відзначив він, рівень доларизації української економіки залишається високим. "У зв'язку з відсутністю довіри до банківської системи більша частина доларів перебуває в населення. У будь-який момент, при зміні ситуації, ці заощадження втратять своє значення", - підкреслив учений.
За оцінкою Мунтіяна, у перспективі центром економічної активності може стати материк Євразія, тому географічне розташування України створює для неї додаткові переваги використовувати плоди наступного відновлення світового економічного розвитку.
Член-кореспондент НАН підкреслив, що пріоритет необхідно віддати галузям, здатним забезпечити продовольчу, енергетичну, соціально-економічну, техногенну та екологічну безпеку країни: нано і біотехнології, а також пікоіндустрія повинні стати опорними точками розвитку. "У результаті Україна може стати надійним мостом між Заходом і Сходом", - додав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас