Грузія приєдналась до проекту газопроводу "Білий потік" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грузія приєдналась до проекту газопроводу "Білий потік"

Енергетика
419
Міністр енергетики Грузії Олександр Хетагурі і генеральний директор компанії White Stream Pipeline Co. Ltd Роберто Пірані в п'ятницю підписали меморандум про співробітництво при реалізації проекту будівництва газопроводу "Білий потік".
Як повідомив Хетагурі на церемонії підписання меморандуму, у документі відбита воля сторін до співробітництва у формуванні південного газового коридору, який входить в інтереси Грузії і країн Євросоюзу.
За словами міністра, проект націлений на забезпечення енергобезпеки Європи шляхом диверсифікованості маршрутів і джерел енергоносіїв.
Гендиректор White Stream повідомив у свою чергу, що будівництво трубопроводу планується почати в 2012 році, а першу фазу проекту передбачається завершити в 2015 році.
"Передпроектні роботи буде фінансувати Євросоюз, і із цією метою вже виділено три гранти", - сказав Пірані.
Проект "Білий потік" (ГУЄС, Грузія-Україна-Євросоюз) розробляється заснованою в Лондоні компанією White Stream Pipeline. Він передбачає постачання природного газу із Центральної Азії через Каспійське і Чорне моря в Європу в обхід Росії та розглядається як альтернативний проекту Nabucco, у якому Грузія також виступає в ролі транзитної країни.
Потужність "Білого потоку" на першому етапі планується на рівні 8 млрд кубометрів природного газу на рік з перспективою збільшення до 24,32 млрд кубометрів газу на рік.
Грузія вже є учасником одного альтернативного Росії газопроводу - Баку-Тбілісі-Ерзурум.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас