Міллер називає нездійсненною декларацію Києва і ЄС щодо ГТС України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міллер називає нездійсненною декларацію Києва і ЄС щодо ГТС України

Енергетика
455
"Газпром" і ключові споживачі російського газу в Європі єдині в думці про те, що декларація про модернізацію газотранспортної системи (ГТС) України, підписана Києвом і Єврокомісією, не може бути реалізована на практиці, заявив голова "Газпрому" Олексій Міллер.
На зустрічі в п'ятницю із прем'єром РФ Володимиром Путіним голова "Газпрому" повідомив, що напередодні провів зустріч із керівниками європейських компаній, що є найбільшими споживачами російського газу. У зустрічі взяли участь керівники Ruhrgas, Eni, Gas de France.
"У нас єдина оцінка - цей документ був розроблений без участі найголовніших гравців на газовому ринку Європи - Росії, як постачальника, і європейських компаній - найбільших споживачів російського газу. Наша спільна оцінка, що такий підхід робить даний документ абсолютно неробочим, на практиці його реалізувати неможливо", - заявив Міллер.
Він відзначив, що на нараді з керівниками європейських газових компаній обговорювалися питання прокладання нових газотранспортних маршрутів у Європу, зокрема проекти "Північний потік" і "Південний потік".
"Ми абсолютно єдині в думці з нашими європейськими партнерами в тому, що ці проекти є надзвичайно актуальними для майбутніх поставок російського газу в Європу. Наші партнери ці проекти повністю підтримують", - сказав голова "Газпрому".
При цьому він додав, що з погляду європейських компаній Комісія європейських співтовариств "повинна надати цим проектам набагато більшу підтримку".
Міллер повідомив, що учасники зустрічі домовилися "створити робочу групу, яка збереться через місяць-півтора на такому ж високому рівні для обговорення питань підвищення надійності і стабільності транзиту газу через територію країн Європи".
За його словами, сторони планують розробити "конкретний план заходів щодо підвищення надійності поставок російського газу в Європу".
Говорячи про стан проектів "Північний потік" і "Південний потік", Міллер повідомив, що робота щодо "Північного потоку" перебуває в стадії узгодження екологічних параметрів цього проекту із країнами, що прилягають до Балтійського моря.
У свою чергу по "Південному потоці" до середини 2010 року планується закінчити підготовку наскрізного техніко-економічного обґрунтування і розробку економічних обґрунтувань морської ділянки та сухопутних ділянок газопроводу через територію країн-транзитерів, сказав голова "Газпрому".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас