Дна не видно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дна не видно

9193
Інвестиційна ідея: вкладати кошти в банки та цінні папери, як і раніше, вкрай ризиковано. У період кризи краще інвестувати в нерухомість і золото.
Не межа
6 березня індекс ПФТС вперше з грудня 2004 року опустився нижче позначки 200 - до 199,12 пунктів. З початку року до 18 березня індекс ПФТС обвалився на 100 пунктів (-32%). Активність торгівців на ринку залишається вкрай низькою, зменшилася навіть кількість технічних угод. За лютий брокери наторгували 265 млн грн (місяцем раніше - 2,1 млрд грн). За даними ІК "ОТП Капітал", у лютому співвідношення попит/пропозиція на фондовому ринку становило коефіцієнт 0,7 - тобто продавців, як і раніше, було більше, ніж покупців. За перші два тижні березня активність покупців на ринку не змінилася.
Падіння котирувань українських акцій негативно позначилося на дохідності пайових інвестфондів. Найбільших втрат зазнали вкладники інтервальних і закритих ПІФів та КІФів: частка акцій в інвестпортфелі таких фондів усе ще досить велика, тоді як управляючі відкритими фондами істотно скоротили частку цінних паперів у своїх інвестпортфелях. За даними ІК "ТАСК", середній збиток відкритих фондів у лютому становив 2,26%, інтервальних і закритих фондів - 4,5%.
За даними Української асоціації інвестиційного бізнесу, з початку року до 18 березня вкладники відкритих ПІФів втратили майже 3% своїх паїв. Аутсайдер серед відкритих фондів - "Ярослав Мудрий - фонд акцій" (-12,87% з початку року). Найуспішнішим із дохідністю +4,13% залишається "СЕБ Фонд збалансований" (цей самий фонд був найбільш успішним за підсумками січня ).
Ва-банк
За січень–лютий 2009-го обсяг депозитів фізосіб у банківській системі зменшився на 10%, юросіб - на 16,7%. Банки намагаються зупинити відплив коштів вкладників високими відсотковими ставками за депозитами, широким вибором термінів їхньої дії та бонусами. За даними компанії "Простобанк Консалтинг", сьогодні найпривабливіші ставки за депозитами для фізосіб - строком на 6 місяців (19,79% річних у гривні та 11,6% річних в інвалюті) і на 3 місяці (19,61% у гривні та 11,19% в інвалюті). Відсотки за річними депозитами нижчі: за даними Простобанк Консалтинг, середня ставка за таким вкладом складає 18,87%. Утім, окремі банки пропонують за річними депозитами дохідність 25–26%.
Сьогодні серед вкладників-фізосіб популярні короткострокові депозити, а тому банки охоче пропонують вклади строком на кілька днів. Енергобанк, наприклад, готовий відкрити депозит "Надійний" на 7 днів під 19,5% річних, мінімальна сума вкладу - 1000 грн. Кредобанк пропонує депозит "Тижневий" під 19% річних. Деякі фінустанови, залучаючи кошти населення на короткий термін, надають клієнтам бонуси при пролонгації депозиту: +0,25–0,5% річних до колишньої ставки. Таким чином вони намагаються залучити гроші на тривалий період.
Зростають ставки за депозитами для юросіб. За інформацією Простобанк Консалтинг, на початку лютого середня ставка за корпоративним гривневим депозитом строком на 1 рік становила 15,39%, у середині березня - 17,55%. Згідно з даними Простобанк Консалтинг, найвищі ставки за річними вкладами у гривні пропонує Укргазбанк (27,5% річних за депозитом "Стандарт"). Максимальна дохідність тримісячних депозитів - у банку "Фінанси та Кредит": 28,5% річних (депозит "Строковий" із щомісячною виплатою відсотків). Щоправда, в двох банках ("Фінанси та Кредит" і Укргазбанк) введені державні куратори.
Не виключено, що найближчим часом ставки за депозитами для юридичних та фізичних осіб підростуть: банківській системі гостро не вистачає ліквідності. Однак фінансові консультанти нагадують про те, що надто високі відсоткові ставки в банку можуть свідчити про серйозні проблеми в цій установі. До речі, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб відмовився співпрацювати з банками, які більше не є постійними членами й були визнані його тимчасовими учасниками (до таких належать деякі фінустанови з тимчасовою адміністрацією, а саме Надра Банк, Укрпромбанк, Національний кредит, Одеса-Банк і Причорномор’я). Вкладникам, які розмістили кошти в таких банках після визнання їх тимчасовими членами Фонду, організація не відшкодовує втрати депозитів у разі банкрутства фінустанови.
Золоті депозити
У найближчому майбутньому без змін залишаться відсотки за "золотими" депозитами. Як в Україні, так і у світі жовтий метал продовжує дорожчати. З осені 2008-го вартість золота на світових ринках збільшилася на 40% і сьогодні перевищує $1 тис. за унцію. Можливо, ціни зростатимуть і надалі: за даними Світової організації золота, роздрібний попит інвесторів на цей метал із початку 2009 року зріс утричі, при цьому його пропозиція впала на 10% (здебільшого за рахунок різкого зниження продажу золота центральними банками країн). В Україні вартість жовтого металу збільшується схожими темпами, тому банкіри не поспішають підвищувати ставки за вкладами. На початку березня банки купували золото по 215–220 грн/г, тоді як ще кілька місяців тому - по 170– 180 грн/г. Таким чином, інвестори, які вклали гроші в дорогоцінний метал восени 2008-го, отримали 20–30% дохідності (не рахуючи відсотків за депозитом). Курс продажу золота в банках виріс із 200–220 грн/г на початку року до 300 грн/г.
Винні спекулянти
Незважаючи на постійні вливання НБУ інвалюти у вітчизняний міжбанківський ринок, курс долара, як і раніше, лихоманить. 24 лютого долар на міжбанку досяг позначки 9,5 UAH/USD. У результаті регулятору довелося проводити цільові аукціони для валютних позичальників за курсом 7,8 UAH/USD (банки купують дешеву валюту в НБУ і продають її позичальникам для погашення кредитів).
Схожі аукціони проводяться для позичальників у євро за курсом 9,5– 10,66 UAH/EUR. Проведення цільових валютних аукціонів дещо охолодило ринок: у першій половині березня попит на валюту на міжбанківському ринку знизився (за даними аналітиків ІНГ Банку, НБУ зменшив свої щоденні валютні інтервенції на міжбанку з $82 млн у лютому до $60 млн у березні), а курс гривні в перші два тижні весни тримався у межах 8–8,5 UAH/USD і 10,45– 10,70 UAH/EUR. Втім, невдовзі курси долара і євро знову поповзли вгору - 20–23 березня долар коштував 8,18–8,2 грн, євро - 11,3 грн.
Одна з причин чергового подорожчання долара і євро на ринку - валютні спекуляції банків. На думку заступника голови правління НБУ Олександра Савченка, Нацбанк повинен обмежувати спекулятивні угоди на міжбанківському й готівковому валютних ринках.
"Цього можна досягти, наприклад, шляхом зниження нормативу відкритої довгої валютної позиції банків. Тобто слід обмежити можливості фінустанов купувати й продавати валюту за рахунок власних коштів", - вважає банкір.
Весняний затишок
За даними SV Development, у лютому вартість житла на вторинному ринку в Києві знизилася на 11%, з початку року - більш ніж на 20%. У березні темпи падіння цін на житло уповільнилися - учасники ринку очікують весняного пожвавлення. Багато власників квадратних метрів тимчасово зняли квартири з продажу.
Сьогодні житло продають лише ті, кому терміново потрібні гроші, - у тому числі банківські позичальники, не здатні погашати кредит. Утім, кількість пропозицій від позичальників на ринку все ж таки зменшилася порівняно з показниками початку року: банки чимдалі частіше йдуть назустріч боржникам і пропонують варіанти реструктуризації кредитів. Покупці ж нерухомості не квапляться з придбанням, очікуючи подальшого здешевлення житла. Сьогодні саме час вибирати квартиру для купівлі, тоді як угоду можна відкласти до досягнення ринком дна.
Вікторія Руденко
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас