Криза: чи варто купувати або продавати житло — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Криза: чи варто купувати або продавати житло

Нерухомість
4818
Незважаючи на те, що більшість ріелторів запевняють, начебто останніми місяцями розцінки стабілізувалися, статистика спеціалізованих порталів показує: вони завзято падають у середньому на 3% за місяць. Виходить, ідея зі здачею куплених "квадратів" в оренду виглядає дещо несвоєчасною.
- Сьогодні на цей ринок виставлена велика кількість квартир, що купувалися зі спекулятивною метою, - пояснює фахівець із нерухомості Микола Єрьомін. - Зі зростанням пропозиції вартість оренди в доларах незначно, однак дешевшає. У середньому за місяць беруть приблизно 0,5% від ціни житла, і поки дане співвідношення залишається незмінним.
Отже, з орендою хоч якась визначеність, але от про угоди купівлі-продажу говорити дуже складно.
Як зізнався один з ріелторів, за перші два місяці в столиці їх зафіксовано близько сотні. Робити на підставі настільки мізерного фактичного матеріалу якісь висновки складно. Тому вся статистика нині базується на цінах, озвучених продавцями. І ще реально вторгувати 10-15%.
- На даний момент як ніколи небезпечні ігри з вартістю нерухомості, - упевнений Микола Єрьомін. - Ви ризикуєте не вгадати рівень "дна", тобто коли і на скільки він впаде в тому чи іншому регіоні по максимуму. Цього й фахівці передбачати не можуть! Отже, купуючи сьогодні квартиру, ви ризикуєте втратити частину вкладених коштів. От коли ціни стабілізуються і протримаються протягом хоча б півроку, тоді й покупку нерухомості правомірно буде вважати безпечною.
Не вистачає на Київ - беремо Бердичів?
За відсутності іпотечного кредитування столичне житло в нинішній час, навіть із урахуванням падіння цін і ймовірного торгу, по кишені хіба що олігархам. Адже в Україні є й інші міста з набагато дешевшими квартирами. Навіщо засмучуватися про знецінювання гривневих заощаджень? Чи не краще взяти на них, скажімо, однокімнатну в "дешевому" регіоні і потім здавати її в оренду?
- Урахуйте, квадратні метри в провінції, якщо вам знадобиться згодом їх швидко продати, загрожують виявитися "неліквідом". Не факт, що на них можна знайти покупця, серйозно не поступившись, - попереджає Микола Єрьомін. - Тільки після того як криза проявить себе у всій красі (чого поки ще не відбулося), буде слушним відвідати регіони для інвестицій у нерухомість. І вже точно не варто вкладати у квартири в місцях, де тільки одне містоформуюче підприємство.
Не дуже перспективною здається фахівцеві й ідея про оренду. Адже в міру поглиблення кризи ставки можуть ще "просісти". А в деяких регіонах доходи від здачі житла і так на сьогодні в 1,5 - 2 рази нижчі, ніж процентні ставки за вкладами у найбільш надійних банках.
Цікаво також, що в невеликих містах вартість нерухомості знижується не такими темпами, як у столиці, а повільніше. Експерти наводять наступний приклад: на однакові квартири у Вишгороді (Київська область) і на Оболоні (престижний спальний район) вона може практично не розрізнятися або навіть бути нижчою в Києві. До периферії завжди будь-який процес доходить із запізненням на кілька місяців.
Кому криза на допомогу?
Однак не все настільки погано. Якщо до інвестицій у вітчизняну нерухомість експерти ставляться скептично, то ситуацію з поліпшенням житлових умов вважають цілком сприятливою. Скажімо, якщо ви давно мали намір переїхати в кращий район або поміняти одно- на двокімнатну тощо, то прийшов час діяти. Буквально вчора з охочими здійснити альтернативну операцію (обмін через купівлю-продаж) ніхто не хотів зв'язуватися. Процес складний, обтяжений великою кількістю юридичних нюансів, домовленості нерідко зриваються... Але на виниклому безриб'ї будь-який покупець став на вагу золота, зокрема і той, у якого замість "живих" грошей на руках всього лишень стара квартира.
На думку спеців, затишшя на ринку взагалі завжди сприятливе для обмінів. Зібрати кревні на покупку може не кожен, а от додати і збільшити площу корисних метрів набагато реальніше. З іншого боку, той, хто не в змозі гасити іпотечні кредити, завжди може звернутися до варіанта обміну трикімнатної на двокімнатну, а на виручені гроші вже легко повернути і залишок за позикою. Виходить, такі громадяни і з житлом не прощаються, і розраховуються з боргами.
Прогнози. Коли очікувати "дна"?
У більшості ситуацій і покупці, і продавці нерухомості зараз вичікують. Останні сподіваються, що ціни знову поповзуть вгору, перші - що вони незабаром впадуть по максимуму.
Експерти, причому досить одностайно, обіцяють "дно" у найближчі півроку. Найчастіше місяцем, коли вартість квартир і будинків виявиться мінімальною, називають вересень. Після падіння ціни на якийсь час завмруть на місці: як мінімум до кінця 2009-го або середини 2010 року. А потім знову почнуть зростати. Але очікувати такого ж різкого подорожчання, яке спостерігалося з 2004 по 2007 р., не варто. Іпотечні кредити з'являться не швидко, отже, попит і ціни будуть регулюватися тільки грішми, які українці зуміли заробити.
Отже, охочих отримати квартиру на "мінімумі" утішити можемо лише одним. За прогнозами, період стабільних розцінок, що прийде після відкату, обіцяє розтягтися надовго - від декількох місяців до року. Так що особливо поспішати і "смикатися" поки не варто.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас