Азаров: Рішення Кабміну про збільшення пенсій і соцдопомоги на 7,5 грн. виглядає знущально — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров: Рішення Кабміну про збільшення пенсій і соцдопомоги на 7,5 грн. виглядає знущально

Казна та Політика
617
Член фракції Партії регіонів у Верховній Раді, міністр фінансів опозиційного уряду Микола Азаров вважає, що рішення Кабінету міністрів про збільшення пенсій і соціальної допомоги малозабезпеченим громадянам та інвалідам на 7,5 грн. виглядає знущально.
"Анонсоване урядом підвищення з 1 квітня мінімальної заробітної плати можна оцінювати тільки за принципом "порахували – розплакалися", - говориться в переданому прес-службою Партії регіонів коментарі народного депутата. На думку М.Азарова, "першоквітневий жарт уряду Тимошенко не вдався, і цей розіграш незабаром обернеться людськими трагедіями, наростанням соціальної напруги".
Народний депутат нагадав, що з 1 квітня 2009 року, згідно із законом "Про Державний бюджет України на 2009 рік", відповідальність за який взяла на себе нинішня урядово-парламентська коаліція, мінімальна зарплата збільшується з 605 до 625 гривень – тобто на 20 грн. У цілому протягом 2009 року мінімальна зарплата буде підвищена на 64 грн. (з 605 до 669 грн).
Однак, констатує М.Азаров, по-перше, підвищення мінімальної зарплати ніяк не торкнулося працівників бюджетних установ, для яких вона "заморожена" на рівні жовтня минулого року (545 грн.), тобто ця категорія громадян щомісяця недоодержить 80 грн.
По-друге, не зроблено синхронного підвищення прожиткового мінімуму, як це було в попередні роки – а, отже, в умовах інфляції і безробіття. "Практично це означає, що в нашій країні кожен, хто потребує допомоги держави, яка розраховується виходячи із прожиткового мінімуму, недоодержує 122-199 гривень щомісяця", - заявив М.Азаров.
Установлені законом про бюджет розміри прожиткового мінімуму для основних соціальних і демографічних груп населення свідомо занижені і розраховані на старому наборі "споживчого кошика".
Як наслідок, занижені розміри пенсій, державної допомоги, соціальних виплат, які визначені, виходячи з розміру прожиткового мінімуму. Крім пенсіонерів, це стосується виплат самотнім матерям, сім'ям з дітьми, дітям-інвалідам, ветеранам, чорнобильцям і т.д.
На цьому тлі, відзначає м.Азаров, просто знущанням виглядає рішення Кабміну про збільшення розміру пенсії, державної соціальної допомоги інвалідам, інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам, а також особам, у яких немає прав на пенсію, на 7,5 грн.
"Таким чином, уряд Тимошенко "ощасливлює" пенсіонерів 1 пакетом молока і 1 буханцем хліба на місяць, хоча збільшення повинно бути, як мінімум, в 10 разів більше, щоб люди могли елементарно вижити", - підсумував М.Азаров.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас