Голова Газпрому обговорив з європейськими партнерами газопроводи в обхід України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова Газпрому обговорив з європейськими партнерами газопроводи в обхід України

Енергетика
1046
Голова правління "Газпрому" Олексій Міллер у четвер у Москві провів переговори з керівництвом компаній - партнерів російського концерну з будівництва газопроводів в обхід України: Eni (проект "Південний потік", який повинен пройти по дну Чорного моря) і E.ON ("Північний потік" - через Балтику).
Як повідомила прес-служба "Газпрому", на зустрічі з гендиректором Eni Паоло Скароні обговорювалися питання взаємодії компаній при реалізації угоди про стратегічне партнерство.
"Учасники зустрічі відзначили, що "Газпром" і Eni ведуть конструктивний діалог по багатьох напрямках двостороннього співробітництва і мають у своєму розпорядженні істотний потенціал для подальшого успішного розвитку спільних проектів. У зв'язку з цим був розглянутий перебіг робіт у рамках передінвестиційної стадії проекту "Південний потік", покликаного прямо забезпечити транспортування російського природного газу в Європу", - говориться в повідомленні.
Через тиждень - 9 квітня минає термін дії опціону на викуп "Газпромом" 20% акцій "Газпром нафти" в Eni, а також контрольних часток в "Арктикгазі" і "Уренгойлі" у СП Eni і Enel - на це "Газпрому" необхідно більше $5 млрд. Як очікується, про угоду з виконання опціону буде оголошено під час візиту в Росію 6 квітня прем'єр-міністра Італії Сільвіо Берлусконі. Кошти на викуп активів "Газпрому" можуть надати російські держбанки.
Також у четвер О.Міллер зустрівся із головою правління E.ON Ruhrgas AG Бернхардом Ройтерсбергом.
"Особлива увага була приділена поточній взаємодії компаній на міжнародних енергетичних ринках, а також реалізації домовленостей, пов'язаних із входженням концерну E.ON у проект освоєння Південно-Російського родовища", - говориться в заяві.
Як повідомлялося, E.ON заплатить "Газпрому" за частку в Південно-Російську його ж акціями, передавши йому контроль над СП "Геросгаз", що володіє 2,93% акцій концерну. Угода повинна бути закрита до кінця цього року.
О.Міллер і Б.Ройтерсберг також "обговорили хід робіт у рамках будівництва газопроводу "Північний потік" і відзначили, що якнайшвидша реалізація цього проекту буде сприяти зміцненню надійності газопостачання не тільки Німеччини, але й інших держав ЄС".
Також О.Міллер провів переговори із президентом південнокорейської компанії Kogas Чжу Канг Су. Були розглянуті питання реалізації положень Меморандуму про взаєморозуміння щодо постачання природного газу з Росії в Корею.
Днем раніше в офісі "Газпрому" побували міністр економіки і зовнішньої торгівлі Люксембургу Жанно Креке, президентом Soteg SA Етьєн Шнайдер і гендиректором компанії Жан Люсіус.
Учасники зустрічі обговорили хід спільної роботи в рамках підписаних раніше угод про співробітництво між "Газпромом" і Soteg SA, а також перспективні проекти взаємодії в енергетичній сфері, у тому числі в третіх країнах. Сторони підтвердили взаємну зацікавленість в подальшому розвитку партнерства. Було підкреслено, що успішне здійснення спільних проектів буде сприяти реалізації стратегії "Газпрому" з виходу на ринок кінцевих споживачів у Європі.
У квітні 2007 року Gazprom Marketing & Trading Ltd. і Soteg SA підписали меморандум про взаєморозуміння щодо створення на паритетних умовах спільного підприємства з будівництва парогазової установки (ПГУ) у Німеччині. ПГУ передбачається побудувати в м.Ейзенхюттенштадт, її потужність складе 800 Мвт. Частина виробленої електроенергії буде продана спільним підприємством прямо промисловим споживачам за довгостроковими контактами, інші обсяги реалізують Gazprom Marketing & Trading Ltd. і Soteg SA. У травні 2007 року "Газпром" і Soteg SA підписали Угоду про спільні дії, а також Операційну угоду про фінансові послуги і послуги з постачання в рамках будівництва ПГУ в Німеччині.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас