Водний потенціал Киргизії може бути підірвано — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Водний потенціал Киргизії може бути підірвано

Казна та Політика
359
У Киргизії більшість гірських льодовиків може повністю зникнути вже до кінця цього століття. Це прямо позначиться на водному та енергетичному потенціалі республіки.
У четвер у Бішкеку під час "Круглого столу" була презентована національна доповідь з водних проблем Киргизії. Висновки вчених невтішні: водний і енергетичний потенціал республіки може бути підірваний.
Високогірну Киргизію часто називають "водонапірною баштою" Центральної Азії. Тільки от запаси цієї води з кожним днем вичерпуються. Причина тому - глобальне потепління. За прогнозами киргизьких учених, до 2100 року середня температура в республіці збільшиться на 3-6 градусів, при цьому опади залишаться на колишньому рівні.
Обсяг запасів льодовикових вод у найкращому разі скоротиться у два рази. За більш песимістичним сценарієм - у п'ятнадцять разів. Усі дрібні льодовики зникнуть зовсім. Пік водовіддачі льодовиків і сумарних стоків припаде на 2010-2020 роки. Після чого почнеться лише постійне зменшення. Усе це відбито в національній доповіді щодо водних проблем, над яким працювали близько ста провідних експертів Киргизії. Як говорить один з авторів доповіді, доцент Киргизько-Російського Слов'янського університету Шаміль Ільясов, зазначені проблеми, зокрема, прямо позначаться на енергетичному потенціалі республіки.
"Наприклад, будівництво великих ГЕС - це величезні гроші і сили. І якщо ми це все вкладемо, а води потім не буде, то це ж буде катастрофа. Тому всі ці прогнози потрібно враховувати заздалегідь. Це не означає, що потрібно відмовитися від гідроенергетики, потрібно просто ужити заходів, які дозволять пристосуватися до змін", - говорить Ільясов.
За його словами, більшою мірою це стосується малих і мікро-ГЕС, тому що вони будуються на невеликих ріках. А живлять ці ріки невеликі льодовики, саме ті, які можуть зникнути.
Національна доповідь з водних ресурсів уже передана уряду країни, який у зв'язку з цим вже готовий переглянути держпрограму розвитку енергетики. Втім, стрімке танення льодовиків зовсім не означає, що до кінця століття в республіці зупиняться всі ГЕС. Справа в тому, що свій гідроенергетичний потенціал, за оцінками учених, Киргизія використовує поки лише на 6-7 відсотків.
Інша проблема, з якою зіткнеться республіка - це продовольча, говорить експерт Шаміль Ільясов. Причому стосується це не тільки Киргизії, але всього центрально-азіатського регіону.
"Вода впливає на сільське господарство, і тут теж може бути багато проблем, які створює от ця зміна клімату. А наша країна з Таджикистаном є країнами формування води, а інші країни, крім півночі Казахстану, є зоною споживання води. Так що ця проблема торкнеться всієї Центральної Азії".
Киргизькі вчені повністю розділяють тривогу міжнародного співтовариства із приводу глобального потепління. Причому в самій Киргизії, як з'ясовується, цей процес іде трохи швидше, тому що країна знаходиться далеко від морів і океанів, які трохи згладжують наслідки потепління на планеті, пояснив доцент Киргизько-Російського Слов'янського університету Шаміль Ільясов.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас