НБУ продовжив строки діагностики середніх і малих банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ продовжив строки діагностики середніх і малих банків

Валюта
561
Національний банк України (НБУ) продовжив строки проведення діагностики середніх і малих банків, говориться в повідомленні асоціації "Український кредитно-банківський Союз" (УКБС).
"У відповідь на звернення УКБС щодо підходів до діагностики українських банків, які належать до групи малих і середніх, Національний банк України ухвалив рішення щодо максимального продовження строків надання такими банками відповідного звіту", - говориться в повідомленні.
Згідно з документом, регулятор надав право ухвалювати рішення щодо проведення діагностичного обстеження банку, у який введена тимчасова адміністрація, самому тимчасовому адміністраторові.
В УКБС агентству "Інтерфакс-Україна" не уточнили, до якого періоду продовжені строки проведення діагностики банків.
Експерти УКБС відзначають, що продовження строків проведення діагностики буде сприяти складанню аудиторами якісного та максимально достовірного звіту, який відбиває реальний фінансовий стан банку.
За оцінкою експертів, методичні рекомендації НБУ щодо проведення діагностичного обстеження потребують удосконалення: підходи, які вимагає застосовувати НБУ для визначення фінансового стану банку, виключають багато видів забезпечення кредитів, крім нерухомості. Крім того, впроваджується занадто жорсткий підхід до портфеля цінних паперів.
Як говориться в повідомленні УКБС, постанова НБУ № 80 передбачає часткове відшкодування банкам видатків на проведення діагностичного обстеження за рахунок коштів гранту Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР). Разом з тим процедура і принципи такого відшкодування поки з ЄБРР поки не погоджені.
Як повідомлялося, середні і малі банки зобов'язані до 15 квітня 2009 року за власні кошти провести діагностичне обстеження із залученням аудиторської фірми, яка раніше не мала договірних відносин з банком. Оцінка платоспроможності банків проводиться з метою оцінки необхідності та потрібних обсягів докапіталізації.
Як повідомлялося, НБУ задоволений підсумками діагностики найбільших банків: потреба в додатковій капіталізації найбільших українських банків виявилася суттєво меншою, ніж прогнозувалося.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас