Експерти: Щоб Казахстан став членом G20, повинно трапитися диво — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Щоб Казахстан став членом G20, повинно трапитися диво

533
На думку німецьких експертів, у Казахстану немає шансів у найближчому майбутньому увійти до групи G20. Відповідно, у ній не буде представлений і весь центральноазіатський регіон, що могло б піти на користь і йому, і G20.
Під час свого нещодавнього візиту до ФРН, а потім ще кілька разів президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв виступав із пропозиціями реформувати світову валютну систему. Але можливості викласти свої погляди на лондонському фінансовому саміті G20 у нього не було.
Чому Казахстан - не член G20?
Казахстан не входить до групи G20 тому, що поки ще його економічні параметри нижчі, ніж у інших країн з перехідною економікою, таких, наприклад, як Індія, відзначив у розмові з кореспондентом Deutsche Welle аналітик берлінського фонду "Наука і політика" (SWP) Уве Хальбах.
"Але він, звичайно, украй зацікавлений у тому, - додав Хальбах, - про що ведуть переговори країни G20. Адже мова йде про гостру економічну глобальну кризу, що у значній мірі торкнулася й Казахстану".
Експерта з Центральної Азії Бременського університету Беату Ешмент питання - чому Казахстан не входить до групи G20 - спантеличило. "А чому, власне, він повинен бути її членом? - відповіла вона питанням на питання. - За своїми економічними показниками, за сумарним ВВП і за його часткою на душу населення Казахстан займає приблизно 50-е місце у світі, хоча я точно не знаю. І на яких підставах він може стати членом G20? Я не бачу ні необхідності, ні причин для цього".
Казахстан і криза
Тим часом для самого Казахстану проблеми, про які йшла мова в Лондоні, мають життєво важливе значення, а від рішень саміту багато в чому залежатиме і стан справ у республіці.
Причина в тому, сказав Уве Хальбах, що Казахстан, як одна з найбільш великих економік у СНД, так само як і Росія, опинилася під впливом усіх основних складових глобальної кризи.
Це і фінансова криза, що підірвала банківську систему Казахстану, і спад цін на сировину, що призвів до різкого зниження його експортного виторгу, а також іпотечна бульбашка, що луснула у Казахстані.
Тому зрозуміло, що Казахстан найбільше зацікавлений у перебігу переговорів про шляхи подолання кризи, які ведуться на міжнародному рівні. За оцінкою Уве Хальбаха, Казахстан прагне в міжнародних і регіональних організаціях відігравати зриму роль.
"Можна згадати його майбутнє головування в ОБСЄ. Він готується зайняти також лідируючі позиції в Шанхайській організації співробітництва, інших євроазіатських структурах, - нагадав експерт. - Так що Казахстан, звичайно, хотів би й у роботі великих міжнародних економічних і фінансових організацій відігравати ключову роль".
Роль Центральної Азії
Участь Казахстану в роботі групи G20, вважає Уве Хальбах, пішла б на користь і їй самій. Важливо, вважає він, щоб у подібних організаціях були представлені всі регіони світу - не тільки Латинська Америка, Східна Азія або Африка - до G20 входить ПАР.
"Було б добре, якби був представлений у групі і регіон Центральної Азії, країни якого багаті на природні ресурси і які - принаймні - минулими роками мали високі показники економічного зростання”, - заявив Уве Хальбах.
З такою оцінкою в принципі згодна і Беате Ешмент. На її думку, однак, Казахстан зможе стати своєрідним "спікером" цілого регіону тільки в тому випадку, якщо Центральній Азії в цілому вдалося б показати свою зацікавленість у тому, щоб бути представленою в цій групі самостійно, а не тільки голосом Росії.
"Щоправда, і в такому випадку, - вважає Ешмент, - не були б досягнуті економічні показники, необхідні для членства у цій групі, але хоч голос їх став би звучати голосніше. Але оскільки інтеграція країн Центральної Азії просувається важко, це відбудеться ще не швидко".
Чекаючи дива
Не швидко і сам Казахстан, за прогнозом експерта, вийде на такий рівень економічного розвитку, щоб претендувати на місце в клубі провідних країн світу.
Щоб Казахстан став членом G20, заявила Беате Ешмент, повинно трапитися диво. Йому треба диверсифікувати свою економіку. Він не може тільки за рахунок експорту нафти досягати таких же показників, як, наприклад, Мексика. Казахстану необхідний колосальний економічний стрибок, щоб стати членом G20, вважає аналітик Бременського університету.
Микита Жолквер
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас