Верховна рада увімкнула зелене світло — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Верховна рада увімкнула зелене світло

Енергетика
2283
Парламент затвердив нову схему розрахунків тарифу для оплати електроенергії, зробленої з використанням альтернативних джерел. Тепер величина "зеленого" тарифу встановлена окремо для електроенергії, зробленої з енергії води, вітру, сонця і біомаси. Учасники ринку задоволені тим, що зможуть продавати таку електроенергію за вищою ціною, але розвиток альтернативної енергетики не буде масовим.
Верховна рада голосами 415 народних депутатів прийняла закон "Про внесення змін у деякі законодавчі акти (щодо стимулювання використання альтернативних джерел енергії)", зареєстрований 26 березня. Документ затвердив формулу розрахунків "зеленого" тарифу на електричну енергію, зроблену з використанням альтернативних джерел енергії (крім доменного і коксівного газів, гідроенергії малих електростанцій). Дотепер величина тарифу затверджувалася Національною комісією регулювання електроенергетики (НКРЕ).
Тепер компанії, що генерують електроенергію з енергії вітру, сонця, води і біомаси, будуть одержувати плату за електроенергію на рівні роздрібного тарифу для споживачів другого класу напруги (не більше 35 кВ) на січень 2009 року, помноженого на спеціальний коефіцієнт. Для електроенергії, зробленої з енергії вітру підприємствами, обсяг потужності яких становить до 600квт•г, коефіцієнти складуть 1,2; 600-2000 квт•г - 1,4; понад 2000 квт•г - 2,1; для електроенергії, зробленої з біомаси,- 2,3; малими гідроелектростанціями - 0,8. Для сонячної електроенергії - 4,8; енергії сонячних батарей потужністю до 100 квт•г - 4,4, понад 100 квт•г - 4,6.
Коефіцієнт "зеленого" тарифу для підприємств, уведених в експлуатацію після 2014, 2019 і 2024 років, зменшиться на 10%, 20% і 30% від його базової величини.
За даними НКРЕ, у лютому споживачі першого класу напруги купували електрику в середньому по 0,15-0,16 грн квт•г, другого - 0,19-0,27 грн квт•г. Як сказав начальник відділу зв'язків із громадськістю НКРЕ Іван Слободянюк, найвища роздрібна ціна в західних областях, найнижча - у східних. "Введення коефіцієнта - додатковий стимул для виробників електроенергії переходити на поновлювані джерела енергії", - відзначив він.
Прес-секретар Міністерства палива та енергетики Фент Ді розповів, що створення перспектив для розвитку альтернативної енергетики дозволить зміцнити енергетичну безпеку: "Законодавча база дозволить учасникам ринку розвивати використання поновлюваних джерел енергії як новий вид бізнесу. Наприклад, готується до реалізації кілька проектів альтернативної енергетики в Криму і Закарпатті".
Учасники ринку вітають прийняття закону. "Підняти оплату за електроенергію просто необхідно, враховуючи, що зараз українські малі гідроелектростанції потребують серйозної реконструкції. Навіть незважаючи на те, що коефіцієнт для нас буде найнижчий, оплата за електроенергію, зроблену ГЕС, зросте. Це дозволить покрити виробничі витрати і направити частину коштів на розвиток", - впевнений президент компанії "Енергоінвест" (управляє чотирма ГЕС у Вінницькій області) Володимир Житник. "Завдяки новому коефіцієнту генеруючі компанії будуть продавати таку електроенергію дорожче. Але, оскільки в Україні вітроелектростанції ефективно будувати в Луганській області, Криму і Прикарпатті, виробництво альтернативної електроенергії не буде масовим, а значить, не варто побоюватися підвищення тарифів для споживачів", - підкреслив генеральний директор "Луганського енергетичного об'єднання" Віталій Цадо.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас