Експерти: GM може зіткнутися з проблемами у випадку вибору банкрутства як способу реорганізації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: GM може зіткнутися з проблемами у випадку вибору банкрутства як способу реорганізації

Казна та Політика
371
Реалізація плану швидкого банкрутства General Motors Corp. (GM) під контролем держави може бути набагато більш складним процесом, ніж здається американській владі, пише агентство Bloomberg з посиланням на думку експертів з реорганізації.
Президент США Барак Обама впевнений у тому, що подібне банкрутство - найкращий спосіб перетворити GM у конкурентоспроможну автомобілебудівну компанію, повідомили Bloomberg інформовані джерела. Для того, щоб уникнути розвитку подій за цим варіантом, GM необхідно в наступні 2 місяці представити реалістичний план реорганізації з набагато більш значним скороченням витрат і заборгованості, ніж передбачалося раніше.
Банкрутство GM на даний момент багатьма вважається одним з найбільш імовірних рішень, але юристи, що займаються банкрутствами, попереджають, що цей непередбачений і звичайно досить тривалий процес украй складно проконтролювати так, як це збирається зробити уряд США.
Для швидкого банкрутства необхідні попередні домовленості із працівниками, кредиторами, постачальниками і дилерами компанії, але навіть якщо вони будуть досягнуті, несподіваних перешкод і затримок навряд чи вдасться уникнути, відзначають експерти.
"Чим більше сторін задіяно, тим більший ризик того, що після подачі заяви про банкрутство не все піде гладко, - вважає співголова ради директорів юрфірми Debevoise & Plimpton LLP Річард Хан. - Те, що уряд вважає контрольованим банкрутством, може виявитися набагато менш підданим контролю процесом".
Крім того, GM необхідний кредитор, який погодиться профінансувати недешевий процес реорганізації. Швидше за все, необхідні кошти виділить уряд США, що вже надав компанії $13,4 млрд.
"Адміністрація Обами як кредитор GM постарається втримати банкрутство під контролем відповідно до так званого "золотого правила": той, у кого золото, установлює правила", - вважає один з консультантів GM і уряду США, що побажав залишитися неназваним.
Після подачі заяви про банкрутство GM стане ініціатором і основним учасником процесу і, якщо судити з судової практики минулих років, одержить ексклюзивне право на подання суду плану реорганізації без додаткового схвалення з боку кредиторів.
Багато чого в процесі банкрутства буде залежати від судді, відзначають експерти, у тому числі Ендрю Рал з юрфірми Reed Smith. "Немає ніяких сумнівів у тому, що справа буде політичною, а судді - такі ж люди, як і всі інші", - сказав Е.Рал.
Процес може затягтися, оскільки основна перевага банкрутства - право всіх зацікавлених сторін висловити свою думку і захищати її - у цьому випадку стане його основним недоліком. "Кожний кредитор або акціонер зможе встати і заявити заперечення, і це зробить процес банкрутства суттєво менш передбачуваним", ніж позасудова реструктуризація, стверджує партнер фірми Gibson, Dunn & Crutcher LLP Девід Фелдман.
Нова компанія, що включає найбільш життєздатні підрозділи GM, може бути створена протягом перших 30 днів після подачі заяви про банкрутство, і це дозволить не припиняти основні операції. При цьому будуть потрібні домовленості з постачальниками, які повинні будуть зберегти зв'язки з новою компанією і поставляти необхідну сировину і запчастини.
Разом з тим реорганізація проблемних активів GM займе суттєво більше часу - не менше 6 місяців, прогнозують аналітики. Компанії доведеться створити ліквідаційний фонд для проблемних активів і вивчити всі пред'явлені права вимоги, включаючи забезпечені, незабезпечені, внутрішньокорпоративні і пільгові.
"GM почне всі необхідні для успішної реструктуризації заходи, - заявила представник компанії Рене Рашид-Мерем. - У наступні 60 днів ми будемо активно працювати над реструктуризацією фінансових зобов'язань стосовно власників облігацій, профспілок та інших зацікавлених сторін у досудовому порядку. Ми усвідомлюємо складності, пов'язані із судовою реструктуризацією, і якщо буде потреба, будемо співробітничати з адміністрацією США для завершення такої реструктуризації в найкоротший термін".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас