"Ъ": Нацбанк змінює схему роботи банків з валютою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Нацбанк змінює схему роботи банків з валютою

Валюта
10580
Нацбанк вирішив скасувати кілька лімітів по відкритій валютній позиції банків. Згідно з оприлюдненою постановою НБУ №107 "Про внесення змін у деякі нормативно-правові акти НБУ та встановлення лімітів відкритої валютної позиції банку", з 23 квітня буде знятий 15-процентний ліміт довгої відкритої валютної позиції у вільно конвертованій валюті (Л14-1); 5-процентний ліміт довгої (короткої) валютної позиції в неконвертованій валюті (Л15-1, Л15-2) і банківських металах (Л16-1 і Л16-2) і 10-процентний ліміт довгої і короткої позицій по форвардних операціях (Л17-1, Л17-2).
Ліміт загальної відкритої валютної позиції банку (Л13) НБУ зберіг на рівні не більше 30%, загальної короткої відкритої валютної позиції (Л13-2) – до 10%, загальної довгої відкритої позиції (Л13-1) – до 20%. З 23 квітня банки протягом 60 днів повинні привести розміри валютних позицій у відповідність із новими нормативами. За порушення лімітів двічі за один місяць регулятор може обмежити або заборонити банкам здійснення окремих операцій. Штраф НБУ може становити від 10 тис. грн до 1% від статутного капіталу. Крім того, з інструкції про порядок регулювання діяльності банків виключений норматив ризику загальної відкритої (довгої/короткої) валютної позиції Н13.
Н13 визначається як співвідношення загальної відкритої валютної позиції по всіх іноземних валютах і банківських металах у гривневому еквіваленті до регулятивного капіталу банку. На 1 березня Н13 по системі становив 12,041%, Н13-1 – 8,6897%, Н13-2 – 3,3816%. У межах валютної позиції банк може вільно купувати валюту на міжбанківському валютному ринку.
Учасники ринку розповіли, що зміна лімітів є підготовкою до прийняття нових правил розрахунків валютної позиції. "Нацбанк скасував ліміти у зв'язку з тим, що будуть змінюватися нормативи. Недавно НБУ направив у Мінюст постанову, яка скоро повинна бути зареєстрована, - повідомив скарбник одного з банків з іноземним капіталом. - Нею вносяться зміни в розрахунки валютної позиції. Нацбанк не хоче включати в неї резерви по кредитах в іноземній валюті і позабалансові рахунки. Це короткі позиції, якщо їх виключать, в усіх залишаться тільки довгі позиції, і банки повинні будуть продавати більше валюти". Для кредитних установ ускладниться формування резервів під позики в іноземній валюті – вони будуть у гривні.
"Обсяг цих коштів у валютній позиції дуже великий, банкам потрібно буде продавати мільярди доларів, продавати всі резерви під кредити в іноземній валюті, - говорить скарбник іншого банку. - При видачі кредиту частина суми йде в резерв, і, якщо позичальник не повертає кредит, резерв збільшується до 100% від суми боргу. За рахунок резерву заборгованість списується. Але через зміни банк повинен буде купити всю суму заборгованості на міжбанку, щоб закрити позицію. Це може збільшити вартість обслуговування кредитів для клієнтів".
Олена Губар
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас