Енергія любові — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Енергія любові

Енергетика
1781
Дивні збори
24 березня відбулися збори акціонерів однієї з найбільших вітчизняних енергогенеруючих компаній - «Дніпроенерго». Це перші збори акціонерів компанії за останні півроку. У них брали участь як державні чиновники - представники НАК “Енергетична компанія України” (НАК “ЕКУ”), так і представники найбільшого приватного акціонера - Донецької паливно-енергетичної компанії (“ДПЕК”), що входить у холдинг “Систем Кепітал Менеджмент” (“СКМ”), підконтрольний Ринату Ахметову.
Те, що збори відбулися, особливо дивно, якщо врахувати, що, за словами представників НАК “ЕКУ”, тривають судові розгляди щодо законності рішення зборів акціонерів «Дніпроенерго» від 27.08.07 р., зокрема про додаткову емісію акцій компанії. Завдяки якій “ДПЕК” збільшила приналежний їй пакет акцій енергогенерації до 44% і фактично встановила контроль над компанією через свій менеджмент.
Нагадаємо: до останнього часу питання поновлення контролю держави над «Дніпроенерго» було дуже принциповим для прем'єр-міністра Юлії Тимошенко. Ще під час передвиборної кампанії 2007 р. лідер БЮТ обіцяла електорату повернути «Дніпроенерго» державі.
У зв'язку із цим викликає подив той факт, що, за словами голови правління ВАТ „Дніпроенерго” Юрія Бочкарьова, представники НАК “ЕКУ” голосували на зборах контрольним пакетом (50% + 1 акція), а не 76%-им пакетом, що належить державі відповідно до рішення Верховного Суду України від 8 квітня 2008 р. Втім, судові розгляди щодо структури акціонерів „Дніпроенерго” тривають і по сьогодні.
На думку аналітиків, тим самим держава сьогодні фактично не заперечує проти того, що “ДПЕК” контролює 44% акцій „Дніпроенерго”. Крім того, на зборах було прийнято низку досить цікавих рішень. Зокрема, про зміну компанії-реєстратора. До останнього часу функції реєстратора виконувала компанія “Укрнафтогаз”, підконтрольна групі “Приват”. Нагадаємо: ця фінансово-промислова група теж є акціонером ВАТ „Дніпроенерго” (низці компаній, пов'язаних з “Приватом”, належить менше 1% акцій „Дніпроенерго”). Донедавна саме група “Приват” виступала головним союзником уряду в заперечуванні законності проведення додемісії „Дніпроенерго”.
Так що саме компанія “Бізнес-Інвест”, що входить у цю ФПГ, була одним з позивачів у справі про законність збільшення акціонерного фонду. Однак, відповідно до останнього рішення акціонерів, з 6 березня поточного року функції реєстратора ВАТ „Дніпроенерго” покладені на Промінвестбанк. Відзначимо, що нещодавно акціонерами цієї фінустанови стали соратники Рината Ахметова по “Партії Регіонів” брати Андрій і Сергій Клюєви.
Крім того, на зборах акціонерів були зроблені зміни в керівних органах „Дніпроенерго”. Відповідно до офіційної позиції НАК “ЕКУ”, у результаті зборів, що відбулися, ця держкомпанія одержала більшість у наглядовій раді „Дніпроенерго”, зокрема крісло його глави. Експерти не виключають, що цю посаду займе нинішній глава НАК “ЕКУ” Володимир Зиневич, якого вважають пов'язаним із групою “Приват”. Говорять, у такий спосіб у ”ДПЕК” намагаються дотриматись певного балансу в керівництві.
До речі, внесені на зборах зміни в статут енергокомпанії дозволять наглядовій раді проводити зміни в керівництві, якщо контрольно-ревізійне управління Мінфіну виявить порушення або зловживання з його боку. Однак, на думку Максима Нікуляка, аналітика інвестиційної компанії Foyil Securities , незважаючи на ці зміни, реальний контроль над „Дніпроенерго” буде здійснювати менеджмент “ДПЕК”, тому що її представники мають більшість у наглядовій раді компанії, що зводить до мінімуму можливість держави впливати на зміну менеджменту за результатами перевірок Мінфіну.
Примітно, що після зборів пан Бочкарьов заявив, що ухвалене рішення “відкриває можливості залучення довгострокового фінансування для реалізації інвестиційних програм”. У прес-службі “ДПЕК” Бізнесу повідомили, що компанія готова інвестувати кошти відповідно до узятих на себе зобов'язань, відповідно до рішення про санацію „Дніпроенерго”, прийнятого на все тих же зборах акціонерів 27 серпня 2007 р. “Дана програма передбачала, що інвестор щорічно протягом 2008-2012 р. повинен вносити по 202 млн грн., і компанія готова виконати взяті на себе зобов'язання”, - відзначають представники “ДПЕК”. У той же час очевидно, що якщо уряд дозволить компанії виконати взяті зобов'язання, шанси на успішне опротестування результатів додемісії істотно знизяться.
Політична складова
На думку аналітиків, результати зборів акціонерів «Дніпроенерго” свідчать насамперед про зміну відносин прем'єр-міністра Юлії Тимошенко і головного акціонера “СКМ”, нардепа від “Партії Регіонів” Рината Ахметова. “Прем'єр-міністрові вигідний нейтралітет пана Ахметова на майбутніх президентських виборах, тому вона готова піти на деякі поступки. Але не варто думати, що сторони уклали союз. Мова йде, скоріше, про тимчасове перемир'я”, - вважає Кость Бондаренко, директор Інституту вивчення проблем громадянського суспільства ім. Горшеніна.
Як розповіло Бізнесу джерело в уряді, Юлія Тимошенко вже давно контактує з так званою “групою Ахметова” у ПР. З кінця минулого року соратник пана Ахметова Борис Колесников регулярно відвідує будинок уряду. Нормалізуючи відносини із прем'єром, Ахметов тим самим зменшує свою залежність від результатів майбутніх президентських виборів. Адже, за неофіційною інформацією, донедавна головний акціонер “СКМ” активно контактував із Секретаріатом Президента. Хоча ще рік тому Президент України Віктор Ющенко видав Указ №316 від 11.04.08 р., що забороняє приватизацію енергогенеруючих компаній, зокрема і „Дніпроенерго”.
Опитані Бізнесом експерти вважають, що, встановивши нормальні стосунки із прем'єром, пан Ахметов тим самим продемонстрував Гарантові Конституції, що Секретаріату Президента непогано бути більш згідливим у відносинах з ним. Крім того, події навколо „Дніпроенерго” не можуть залишитися непоміченими соратниками Рината Леонідовича по партії. БІЗНЕС уже писав про розшарування, що намітилося, всередині цієї політичної сили. Зокрема, не так давно про роль “групи Ахметова” у партії досить різко висловився Сергій Льовочкін, представник так званої “групи Фірташа - Бойка”. Спостерігається напруга й у відносинах соратників Рината Ахметова із представниками так званої “групи Януковича”, що складається в основному з екс-чиновників. Таким чином, напередодні виборів глави держави Ахметов вирішив не повторювати помилок минулої президентської кампанії і спромогтися диверсифікувати ризики, рівною мірою підіграючи кожному із трьох головних претендентів на головне крісло країни.
Максим Каменєв
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас