Стати кандидатом у Президенти цього року коштує 500 тисяч — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стати кандидатом у Президенти цього року коштує 500 тисяч

Казна та Політика
636
Виборчий процес чергових виборів Президента України повинен початися не пізніше 27 червня.
Верховна Рада прийняла постанову про призначення дати президентських виборів на 25 жовтня, а, як випливає з чинного законодавства, зокрема, закону "Про вибори Президента України", виборчий процес чергових виборів глави держави починається за 120 днів до дня виборів, тобто з 27 червня.
Згідно зі статтею 17, чергові вибори Президента України проходять в останню неділю жовтня п'ятого року повноважень Президента України. Верховна Рада призначає чергові вибори глави держави не пізніше ніж за 130 днів до дня виборів.
У відповідності зі статтею 18, усі терміни обчислюються в календарних днях, а останнім днем терміну є день, який передує дню зазначеної події, тобто дню голосування – 25 жовтня згідно із сьогоднішнім рішенням парламенту.
Вибори Президента проводяться по єдиному загальнодержавному одномандатному виборчому округу, який містить у собі всю територію України. Для проведення виборів територія України розділяється на 225 територіальних виборчих округів.
Згідно зі статтею 44, висування кандидатів на посаду Президента України партіями (блоками) і самовисунення починається за 119 днів і закінчується за 95 днів до дня виборів, тобто відповідно до 28 червня і до 22 липня.
У відповідності зі статтею 49, кандидат на посаду Президента або партія, або партії виборчого блоку, які висунули кандидата, повинні внести грошову заставу в розмірі 500 тис. грн. на спеціальний рахунок Центральної виборчої комісії. У випадку відмови ЦВК у реєстрації кандидата грошова застава в п'ятиденний термін після ухвалення відповідного рішення перераховується на рахунок партії або партій, які входять у блок, або особи, яка самовисунулася на посаду Президента України.
Згідно зі статтею 51, подача документів у ЦВК для реєстрації кандидатів закінчується за 90 днів до дня виборів, тобто 27 липня. Центральна виборча комісія закінчує реєстрацію кандидатів на посаду Президента України не пізніше ніж за 85 днів до дня виборів, тобто не пізніше 1 серпня.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас