НП національного масштабу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НП національного масштабу

Фондовий ринок
2519
Різке знецінювання акцій, виведення коштів інвесторами, масові звільнення і несподівано виявлені прогалини, у регулюванні поставили українські інвестиційні компанії в скрутний стан. Що протиставили кризі і на чому заробляють фондовики на мертвому ринку?
Після багатосерійного обвального падіння фондового ринку інвестиційним компаніям доводиться по-новому оцінювати свої можливості. "Якщо так справа піде й далі, то працювати не буде з ким, та й кому", - сумно жартують менеджери інвесткомпаній. Яка ж частка жарту в цьому жарті?
Криза підкралася непомітно
Приводи для занепокоєння з'явилися аж ніяк не у вересні і навіть не в серпні. Ще навесні західні ринки почали закриватися для українських компаній. Роздрібний сегмент індустрії колективних інвестицій почав масово скорочуватися в травні. Під кінець року інвесткомпанії була змушені скорочувати свою присутність за цілою низкою напрямків. Приміром, одна з найбільших інвестиційних компаній "Юпрас Капітал" вийшла з бізнесу з управління активами, продавши свою ККА "Українські Фонди". Бажання продати роздрібний напрямок бізнесу виникло тоді в багатьох. Винагорода за управління невеликими за обсягом фондами не покривало витрат. ККА Tiger Asset Management закрила власну роздрібну мережу в п'ятьох містах.
Втратили актуальність й інші напрямки. Якщо 2007-й і перша половина 2008 року були часом бізнесу trading і sales, то із кризою вони скоротилися до символічної присутності.
У тій чи іншій мірі всі інвестиційно-банківські підрозділи із надприбуткових на певний час перетворилися у збиткові. Навіть якщо враховувати, що значна частка заробітку їх співробітників жорстко прив'язана до обсягу "піднятих" на ринку грошей, платити за щедрими контрактами однаково доводиться, а завершені угоди на обрії більше не маячать. Якщо й будуть виключення, то одиничні. У підсумку всі провідні інвестиційні будинки скоротили штат своїх співробітників до мінімуму. І не дивно, що на перший план знову виходять інші напрямки фондового бізнесу...
Кадровий тягар "Ще в жовтні ми чесно сказали, що будемо проводити серйозну реструктуризацію бізнесу, але в нинішніх умовах це зовсім нормально. Уже тоді ми говорили про скорочення близько 50% персоналу і поки дотримуємося цієї цифри. Ми не звільняли нікого просто так, нам необхідно було в кожному випадку розібратися, чи потрібно зберегти ту або іншу позицію або можна обходитися і без її", - розповів "Інвестгазеті" відомий інвестбанкір. Інвестбанкіри відмовляються коментувати те, що відбувається, скороченням людей, наполягаючи на змушеному скороченні тих або інших функцій, які в кризових умовах втратили сенс. А втратило сенс фактично все, що приносило останніми роками і славу, і гроші. Коли емітенти один за одним відкладають намічені раніше угоди, інвестбанківські підрозділи перетворюються в тягар на балансі брокерських будинків.
Втім, кадрове питання, напевно, найскладніше для інвестиційних компаній у період кризи. Гонорари багатьох фахівців останніми роками невпинно роздмухувалися, причому в Україні вони зростали швидше, ніж на Заході. У нас через дефіцит досвідчених кадрів інвесткомпанії найчастіше перекуповували одна у одної тих самих людей, роздмухуючи ставки. Під час бурхливого зростання бізнесу така тактика себе виправдувала. Можна було просто ходити ринком з відкритою чековою книжкою, пропонуючи вписати туди будь-яку цифру. Тепер все по-іншому. Щоправда, на Заході, на відміну від України, масові скорочення торкнулися не тільки звичайних працівників, але й менеджерів високого рівня.
Хто залишився "у живих"
Тих, хто залишився на плаву, умовно можна розділити на три групи.
Перша - це компанії-мастодонти типу "КІНТО", "Автоальянса", "Сінкома". У них є авторитет і власна перевірена часом клієнтура. Причому відмінною рисою даної групи є те, що вхідні в неї компанії зав'язані на національному капіталі. До слова, саме представники цієї групи будуть на передовій у відновленні ринку колективних інвестицій. За чутками, всі три компанії планують найближчим часом вийти на ринок з новими фондами, запропонувавши клієнтам вкластися в ринок "на дні".
Друга група компаній - лідери українського ринку протягом останніх двох-трьох років, що спеціалізуються переважно на залученні західного капіталу. У цій групі найтитулованіші українські інвестиційні компанії - "Конкорд Капітал", "Драгон Капітал", "Ренесанс Капітал", "Трійка Діалог". Втім, з цїєю групи тільки "Драгон" демонструє активність на ринку.
Третя група компаній - новачки. Як правило, це команди, сформовані колишніми топ-менеджерами компаній другої групи, коли криза тільки набирала обертів. Спочатку багато хто з них вибудовували бізнес на колишніх зв'язках, і працювали на підвищення його капіталізації. Найяскравішими в цій групі є Аструм Investment Management і "Фенікс Капітал". До цієї категорії можна віднести й Galt&Taggart Securities, яка оновила свою команду.
Звідки гроші? Так на чому ж заробляють сьогодні компанії? Точніше, "за рахунок чого виживають українські фондовики", коли фондовий ринок фактично впав у анабіоз?
У сформованій ситуації інвестиційні компанії мало чим відрізняються одна від одної. Найзатребуванішим залишається борговий ринок, де борги торгуються з такою прибутковістю, з якою раніше торгувалися акції. Добре йде робота в сфері М&А. Втім, тут немає бума, але є достатньо проектів.
"Сьогодні інвесткомпанії знову опинилися в ситуації, що послуги, які колись надавалися, стали тимчасово не затребуваними. Особливо складно залучити фінансування через механізми IPO або частки розміщення акцій, які були популярні раніше", - говорить управляючий директор ИК Dragon Capital Томаш Фіала.
На деякі традиційні послуги інвесткомпаній попит упав не дуже істотно. Це стосується, наприклад, обслуговування клієнтів, у яких є стратегічний інтерес до того або іншого підприємства (продаж бізнесу цілком або частки в компанії, залучення різного роду капіталу для українських клієнтів, супровід і консультування угод із злиттях і поглинаннях, реструктуризація міжнародних і українських кредитів). "Серед наших мандатів присутні змушені транзакції, а також ініційовані потенційними покупцями, які вели більш консервативну політику в попередні роки і сьогодні почувають себе більш комфортно, - говорить Томаш Фіала. - Більшість інвестиційних компаній сьогодні сконцентрувалися на обслуговуванні корпоративного бізнесу, розвиток роздрібного сегмента призупинився. Проте ми продовжуємо заробляти на всіх існуючих напрямках - брокеріджі, інвестбанкінгу, управлінню активами, прямих інвестиціях".
На думку президента компанії "КІНТО" Сергія Оксанича, у період кризи на низколіквідному і малоприбутковому ринку основний дохід інвесткомпаніям принесуть угоди із злиття-поглинання. Глава правління ІК "Сінком" Юрій Яковенко також вважає, що в нинішніх умовах пріоритетними стануть торгівля внутрішніми і зовнішніми облігаціями, угоди із злиття і поглинання, реструктуризація і консультування підприємств. "Звичайно ж, є клієнти, які звертаються до нас за допомогою за більш традиційними продуктами для інвестиційного банку, такими як допомога в розміщенні облігацій, випуск конвертованих боргових інструментів, організація пре-IPО фінансування, синдикованих кредитів, міжнародні лістинги, IPО і т.п. Сьогодні такі продукти тимчасово не викликають інтерес у інвесторів, але підготовка компаній до цих продуктів займає від одного до двох років. Відповідно, після закінчення цього часу інтерес у інвесторів змінюватиметься вбік більш високоприбуткових інструментів. Ці клієнти користуються нашими консультаціями, щоб бути готовими, коли ситуація на фондових ринках зміниться", - відзначив Яковенко.
"Незважаючи на нинішню ситуацію, пакет послуг для наших клієнтів не змінився. Це як і раніше інвестиційно-банківські послуги, брокерське обслуговування, управління активами, фінансове консультування, - відзначив керівник департаменту з торговельних операцій і продажів інвестиційної групи "Арт-Капітал" Костянтин Шилін. - Іншим перспективним напрямком сьогодні є послуги корпоративному сектору, такі як управління проблемними активами, реструктуризація заборгованості, реструктуризація і продаж бізнесу".
"У цей час викликають інтерес такі фінансові інструменти, як ф'ючерси. В основному це валютні та товарні ф'ючерси. Волатильність цих інструментів та їх висока ліквідність дозволяють заробляти на них навіть у наш непростий час, - відзначив президент фінансової компанії "Укранет" Сергій Литвин.
Боргові інструменти
Таким чином, "зараз як ніколи варто сконцентруватися на роботі з борговими операціями. Сьогодні є серйозні можливості й у сфері реструктуризації боргу, і в сфері торгівлі боргами, і в сфері залучення фінансування. Це досить перспективні напрямки, - говорить директор компанії Astrum Investment Management Максим Бланк. – Наглядним прикладом може слугувати угода із залучення довгочасного фінансування імпортного контракту на суму 44,6 млн. євро, у якій компанія виступила ексклюзивним фінансовим консультантом компанії "Арт-Прогрес". Криза на фінансовому ринку нагадує чуму, а попит на лікарські послуги під час чуми тільки зростає. Я думаю, така стратегія дозволить спокійно пережити складнощі. Попит на фінансове посередництво сьогодні надзвичайно великий порівняно з тим, яким він був ще рік тому, на піку залучення боргового капіталу. Ці послуги сьогодні необхідні як дебіторам, так і кредиторам. Тобто всі сторони фінансового ринку можуть бути обслужені професійними посередниками", - стверджує Бланк.
Багато компаній сьогодні змушені зосереджувати свою увагу на боргових інструментах. "Клієнти в сформованих умовах прагнутимуть до інвестування в активи, які страхуватимуть від прогнозованої повзучої девальвації, наприклад у валюту, єврооблігації і ОВДП із прибутковістю більше 35%. Це пов'язано з тим, що негативні тенденції на ринку капітальних активів збережуться мінімум на півроку через відсутність сигналів про досягнення "дна" американською економікою. Очікується, що сповзання в рецесію за фундаментальними факторами місяць до місяця припиниться восени поточного року.
Після реального вступу в депресію ведмежий тренд може трансформуватися в бичачий, до цього моменту можливі корекції нагору, на яких можна заробити спекулятивний прибуток. Але для покупки акцій на фонди в довгу позицію час ще не прийшов, - говорить керівник департаменту з торговельних операцій і продажів інвестиційної групи "Арт-Капітал" Костянтин Шилін. - Спекуляції на корекціях є високоризиковими способами одержання прибутку. Тому не кожен керуючий зважиться дістати спекулятивний прибуток в умовах непередбачуваності довжини відскоку".
Операції з єврооблігаціями і ОВДП становлять сьогодні одну з найбільших статей доходу інвесткомпаній. "Ми пропонуємо нові послуги, які затребувані тепер. Наприклад, покупку єврооблігацій клієнтами, які мають рахунки за кордоном. Будучи високоприбутковим інструментом, номінованим в іноземній валюті, цей актив дуже цікавий. Наприклад, прибутковість за суверенними єврооблігаціями України становить близько 70% річних. Єдине, що через свою специфіку він орієнтований на досить вузький клієнтський сегмент", - розповідає Костянтин Шилін.
За словами президента фінансової компанії "Укранет" Сергія Литвина, з листопада 2008-го по лютий 2009 року робота компанії також була в основному зосереджена на торгівлі євробондами і ОВДП. При цьому фахівці стверджують, що купувати боргові активи зараз, крім ОВДП і євробондів невигідно, оскільки хвиля банкрутств емітентів тільки починається. "Якщо торік інвестори, вилучаючи кошти з інвестиційних фондів, могли їх перевести в менш волатильні активи - депозити або облігації, то зараз наростаючі проблеми в банківському секторі, технічні дефолти в корпоративних емітентів практично не залишають вибору роздрібному інвесторові", - говорить директор КК "Сократ" Григорій Овчаренко. На думку Костянтина Шиліна, ситуація ускладнена ще й тим, що держава створює перешкоди прозорій роботі вітчизняних інвесткомпаній з єврооблігаціями, а це, у свою чергу, створює передумови до кризи ідей в галузі довірчого управління і управління фондами фінансових активів.
Брокерське обслуговування
А от про брокерідж сьогодні компанії воліють не говорити. Зараз торгівля цінними паперами є найменш активним сегментом ринку.
"В умовах кризи наша компанія прийняла рішення призупинити операції з власними активами у зв'язку із сильним падінням ринку. Сьогодні зменшення прибутку відзначають всі брокерські компанії, що відбулося через зниження комісійних у зв'язку з падінням обсягу ринку. За довірчим управлінням ми продовжуємо обслуговувати клієнтів, з якими підписані договори, і маємо намір зберігати цей напрямок у майбутньому. Також одним з важливих напрямків роботи для нас є брокерське обслуговування. Це пов'язано з тим, що зараз на ринку почали з'являтися інвестори (фізичні особи), зацікавлені в покупці акцій українських компаній, що значно впали в ціні. Інвестори продовжують цікавитися ринком цінних паперів, пам’ятаючи про 2007-й, коли зростання ринку становило 135%. Однак поки зберігається бічний тренд, відкривати короткі позиції економічно невигідно, тому поки ми частково абстрагувалися від активних торгів на ПФТС до кращих часів", - відзначив директор компанії "Тект-трейд" Сергій Лиходід.
Юлія Гейдюнас
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас