Виробники лягли на дно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Виробники лягли на дно

2410
Вітчизняна промисловість показала ледь помітні симптоми відновлення. Згідно з оприлюдненими даними Держкомстату, в лютому підприємствам вдалося наростити виробництво на 5,4%, а річний показник його скорочення склав 31,6 проти 34,1% у січні. Песимісти закликають не тішитися завчасно - нинішні результати говорять лише про те, що глибше падати промисловцям просто нікуди.
Найбільш оптимістично виглядає статистика розвитку хімпрому: у порівнянні з першим місяцем року, хіміки продемонстрували зростання 27,8%. "Це пов'язано з поновленням постачання газу в повному обсязі і сезонним попитом на добрива перед початком посівних робіт", - пояснює начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банку Олександр Печеріцин. Серед лідерів за темпами зростання (у порівнянні із січнем) також машинобудування (+21,8%) і легпром (+20%). Але саме ці галузі показували в січні рекордні результати падіння, що досягали 40-60% у річному вимірі. На цьому тлі навіть легке пожвавлення буде видаватися помітним досягненням. На поправку пішли справи й у металургів: обсяги виробництва в порівнянні з першим місяцем року зросли на 12,3%. Проте спад до аналогічного періоду минулого року перевищив 40%. Аналітики вважають, що вже найближчим часом зниження темпів виробництва в галузі може знову прискоритися.
"Завантаження потужностей металургів у лютому становило 60-65% у порівнянні з 35% у листопаді 2008 року. Однак позитивні тенденції в металургії будуть зберігатися недовго, оскільки до кінця поточного року ми прогнозуємо скорочення кількості контрактів на постачання продукції", - говориться в аналітичній записці Нацбанку.
Серед переробних галузей мінімальне падіння показала харчова промисловість (зниження в лютому на 10,1% у порівнянні з 14,3% у січні). "Показники харчопереробного сектору, очевидно, покращуються на тлі імпортозаміщення. Девальвація гривні, скорочення реальних доходів громадян суттєво зменшили купівельну спроможність споживачів. Вони поступово зміщують переваги убік більш дешевої вітчизняної продукції. У річному вираженні падіння виробництва в харчовій промисловості в січні-лютому виявилося практично на рівні зі зниженням роздрібного товарообігу (12,2 і 10,7% відповідно)", - відзначає аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Ірина Піонтковська.
"Споживання домогосподарств під час рецесії просідає не так сильно, як інвестиційний попит з боку підприємств, що підтримує харчопром. З іншого боку, основним фактором, що визначає попит на продукцію галузі, є реальні доходи населення, а вони в січні зменшилися на 11,8%", - доповнив колегу аналітик Astrum Asset Management Ян Липчинський.
Ще одним фактором, що зіграв на зростання виробництва, стала низька порівняльна база. "Січневий спад у промисловості на 34,1%, крім зниження економічної активності, стимулювали також перебої з постачаннями газу і менша кількість робочих днів. Ефект низької бази порівняння і дозволив у лютому показати кращі результати. Але спад до попереднього року на 32% говорить про продовження глибокої кризи", - вважає Липчинський. Найближчим часом темпи зменшення промвиробництва будуть уже не настільки стрімкі, тому що знижуватися їм просто нікуди. "Особливо це проявиться в галузях, де падіння було дуже істотним і перевищило 70% від торішніх обсягів. Наприклад, у будівництві і випуску будматеріалів. У міру наближення до дна попиту, темпи падіння виробництва скоротяться до нуля", - прогнозує аналітик групи компаній "ТЕКТ" Дмитро Томашевський.
"Не виключено, що обсяг промислового виробництва досяг рівня, нижче якого він опускатися не буде. У цьому випадку промисловість очікує поступове відновлення, у той час як у річному вирахуванні темпи падіння виробництва будуть скорочуватися. Ми очікуємо, що в 2009 році вони зменшаться на 11,5%", - говорить економіст інвестиційної компанії Concorde Capital Андрій Пархоменко.
Основними факторами, що визначають динаміку промисловості до кінця року, стануть зовнішній попит на продукцію експортних галузей (насамперед метал), а також стан вітчизняного банківського сектору і можливість підприємств одержувати доступ до позикових ресурсів і рефінансувати заборгованості. Ні те, ні інше поки не дає підстав для оптимізму.
"Ми не очікуємо відновлення попиту і збільшення цін на метал у нинішньому році. Цілком імовірно навіть зниження середньорічних цін на сталь на 40-55% рік до року. При оптимістичному сценарії розвитку світової економіки незначне пожвавлення попиту можливо ближче під кінець року. Але якщо підтримка економіки провідними державами не принесе результатів, то не виключено подальше зменшення попиту і цін цього року. Часткове їх відновлення ймовірне тільки в 2010 році", - впевнений аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Олександр Мартиненко.
Невтішно виглядають і перспективи банківського сектору. Згідно з песимістичними прогнозами, фінансисти навряд чи почнуть кредитувати до кінця року. Зараз вони видають тільки короткочасні позики і відновлюють кредитні лінії лише старим клієнтам, чия платоспроможність не викликає в них сумнівів, та й то тільки в рамках існуючих кредитних портфелів. У більшості випадків позики, що повертаються, вже не потрапляють до підприємств. Тому навіть поновлення зростання в низці галузей не зможе суттєво поліпшити результати виробників за підсумками року.
"Ми знизили наш прогноз скорочення промислового виробництва до кінця 2009 року з 8,9 до 13,2%", - відзначив Печеріцин. Деякі експерти бачать ситуацію в ще більш похмурих тонах.
"Зниження світових цін на сталь разом зі зменшенням активності в машинобудуванні, секторі фінансових послуг і будівництві призведе до падіння ВВП в 2009 році на 10,5%, а промислового виробництва - на 15,2%", - вважають аналітики ІГ "Сократ".
Петро Ручников
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас