Тарифи на електроенергію зростуть, поки що тільки для найбагатших — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тарифи на електроенергію зростуть, поки що тільки для найбагатших

Енергетика
723
З першого квітня українці, які споживають більше 400 кВт.год на місяць платитимуть 63,55 коп./кВт.год (без ПДВ). Таку постанову НКРЕ уже зареєструвало Міністерство юстиції України. Але це підвищення не розповсюджується на багатодітні сім’ї, прийомні сім’ї та населення, яке проживає в будинках, обладнаних кухонними електроплитами в установленому порядку.
Сьогодні українці за електрику сплачують в 2-3 рази менше, ніж європейці. Але не тому що у нас собівартість енергоресурсів нижча, - розповідає директор консалтингової компанії Світлана Голікова. В Україні панує соціально орієнтована політика: і виробники, і населення за електрику сплачують однаково. Тоді як в Європі і Сполучених Штатах тариф для громадян в три або чотири рази вищий за тарифи для промисловості. Бо постачати енергоресурс вроздріб значно дорожче. Таке співвідношення тарифів було і за радянських часів: копійка – для заводу і чотири копійки для людини.
Теперішня соціальна політика насправді користі не приносить, - говорить консультант, - бо витрати на електрику виробники закладають у собівартість. Потім це ще й обкладається податками, збільшуючи таким чином накрутку. Деякі вітчизняні товари через це дорожчі за європейські. А сплачує за все врешті таки самі ж українці.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас