Україну порівняли з Казахстаном — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україну порівняли з Казахстаном

Фондовий ринок
620
Україна і Казахстан, чиї фондові ринки, що розвиваються, цього року відзначилися найгіршими показниками, віднаджують інвесторів, перешкоджаючи відтоку капіталу з держав.
У поточному березні український уряд проінструктував банки купувати і продавати гривню не нижче мінімального курсу, щодня встановлюваного на фондових біржах. А парламент Казахстану має намір надати своєму президентові повноваження, завдяки яким він зможе змушувати експортерів продавати уряду свій валютний виторг за тенге.
Національні валюти цих двох держав значно знецінилися за останні шість місяців, оскільки, уперше із часів Другої світової війни рецесія знизила попит на експорт у той час як "заморожені" кредитні ринки посприяли відтоку іноземних інвестицій.
Український ПФТС-індекс упав з початку 2009 року на 26%, а казахський фондовий індекс знизився на 28%. Відповідно до даних Bloomberg, такі показники падіння є одними з найгірших у світі, поряд з падінням індексів у таких державах як Коста-Рика, Нігерія, Сербія, Катар і Боснія.
За піврічний період, що завершився в лютому 2009 року, валютні запаси України виснажилися на третину. Починаючи з вересня 2008 року, українська гривня подешевшала на 37% відносно американського долара. Причиною тому стало 50-процентне падіння обсягу експорту української сталі і нездатність українського уряду прийти до консенсусу в питанні виводу країни з економічної кризи. Про це в інтерв'ю агентству повідомив економіст Nomura Holdings Inc. Іван Чакаров.
У свою чергу, 4 лютого 2009 року Національний банк Казахстану дозволив національній валюті країни (тенге) упасти на 21% до американського долара, після того як російський рубель подешевшав на 36% протягом попередніх 6 місяців через 67-процентне падіння цін на нафту.
Нагадаємо, нафта є важливим джерелом експортних доходів як для Росії, так і для Казахстану.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас