Українці оцінили послуги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці оцінили послуги

Казна та Політика
952
У лютому рівень оплати населенням житлово-комунальних послуг виріс відразу на 15 процентних пунктів - до 89%, а обсяг неплатежів скоротився з 930 млн грн до 347 млн грн, повідомили вчора в Держкомстаті. Втім, учасники ринку стверджують, що реальний рівень оплати їх послуг не досягає і 50%, що не дозволяє їм розрахуватися за спожиті енергоресурси.
Учора Держкомстат повідомив, що в лютому населення змогло заплатити 89% від нарахованих сум за послуги ЖКГ, тоді як ще в січні рівень оплати становив усього 74,1%. Різке збільшення платежів пояснюється двома факторами. Минулого місяця сума необхідних платежів за газ, електроенергію, опалення, холодне і гаряче водопостачання, водовідведення, утримування прибудинкових територій, ліфтів і вивезення сміття виявилося на 431,6 млн грн меншим, ніж у січні (-12%), тоді як населення заплатило на 152,5 млн грн більше, ніж за перший місяць року (+5,4%). У результаті обсяг платежів за січень-лютий склав 5,477 млрд грн, або 81,1% необхідного, а рівень неплатежів у лютому досяг мінімального рівня з жовтня 2008 року - 347 млн грн. Рекордний рівень був зафіксований у січні - 930 млн грн.
Найвищий рівень оплати послуг ЖКГ у лютому був зафіксований у Тернопільській, Сумській, Закарпатській, Львівській областях, Севастополі і Києві (89,1-95,9%), найнижчий - у Дніпропетровській, Донецькій і Одеській областях (70,2-76,5%). За газ у лютому населення розплатилося на 98,5%, за послуги централізованого опалення та гарячого теплопостачання - на 80,5%. Найнижчі показники оплати послуг постачання газу - у Полтавській, Запорізькій і Волинській областях (79,5%-84,6%), постачання теплової енергії - у Закарпатській, Луганській і Харківській областях (57,7-69,1%).
Однак, за словами учасників ринку, реальна ситуація в ЖКГ набагато гірша. "Дані Держкомстату не зовсім об'єктивні, оскільки рівень оплати опалення і гарячої води в Полтаві ледь досягає 40%, а в області взагалі нижче 20%. Якби населення розплатилося з нами, як говорить комітет, на 91,9%, ми змогли б не тільки розплатитися за газ у цьому місяці, але й погасити частину заборгованості", - розповів директор Полтавського теплокомуненерго (ТКЕ) Леонід Братиков.
З ним згодний директор Львівського ТКЕ Ігор Марчак: "Західні області разом узяті розплачуються з боргами лише на 30-35%. Ми відключаємо боржників, проводимо роз'яснювальну роботу, що дозволяє щомісяця поліпшувати показник виплат лише на 0,5-1%. Не хочеться вдаватися до надзвичайних заходів і в судовому порядку конфісковувати в людей майно, як в Івано-Франківську, але все до цього йде". "Реальний рівень оплати не досягає і 50%, що не дає нам можливості розраховуватися з боргами за енергоносії. Тому ми змушені відключати гарячу воду в будинках, де проживають злісні неплатники", - поскаржився директор Кіровоградського ТКЕ Володимир Куликов.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас