Заарештовано кілька топ-менеджерів казахського БТА банку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заарештовано кілька топ-менеджерів казахського БТА банку

Казна та Політика
4247
Міжвідомча слідча група, що розслідує кримінальну справу відносно екс-голови ради директорів казахстанського БТА банку Мухтара Аблязова, заарештувала декількох топ-менеджерів кредитної установи та афілійованих з банком компаній, повідомив офіційний представник генеральної прокуратури республіки Сапарбек Нурпеїсов.
"Станом на 31 березня, крім осіб, уже оголошених у розшук, по даній кримінальній справі у ролі звинувачуваних притягнуто ще кілька осіб із числа співробітників банку і директорів компаній, створених Аблязовим з метою незаконного одержання кредитів. Троє зі звинувачуваних утримуються під вартою", - сказав Нурпеїсов на брифінгу у вівторок в Астані.
За його інформацією, інші звинувачувані "співробітничають зі слідством, дають послідовні свідчення, що викривають основних фігурантів справи".
"Тому відносно них вибрано запобіжний захід у вигляді підписки про невиїзд", - сказав Нурпеїсов.
Він також повідомив, що в рамках цієї кримінальної справи з метою відшкодування завданого збитку слідча група наклала арешт на кошти в нацвалюті в розмірі більше 1,287 млрд тенге, а також більш ніж на $1 млн.
Крім цього, за словами Нурпеїсова, "арештовано 3 літаки, що мають VIP-салони, 3 будинки, 106 земельних ділянок в елітних районах Алма-Ати та Алматинської області, 86 дорогих квартир, 67 гаражів у підземних паркінгах, 5 офісних приміщень у центрі Алма-Ати, 14 автомобілів".
Представник Генпрокуратури підкреслив, що в цей час по цих кримінальних справах "проводиться комплекс заходів, спрямованих на закріплення зібраних доказів, призначено низку необхідних судових експертиз, тривають документальні перевірки за участю фахівців агентства фінансового нагляду, допитуються свідки, перевіряється причетність до здійснення злочинів інших осіб".
Нурпеїсов нагадав, що розслідування кримінальної справи перебуває на постійному контролі генерального прокурора.
Він також заявив, що органи прокуратури Казахстану направили в судові органі кілька позовів про визнання недійсними низки угод між БТА банком і приватними компаніями.
Позови направлені з метою повернення коштів по них і захисту інтересів вкладників банку. "На сьогоднішній день органами прокуратури проводиться активна робота з виявлення незаконних угод, які завдали істотної шкоди інтересам тисяч вкладників і акціонерів БТА банку", - сказав він.
Зокрема, за його інформацією, у спеціалізований міжрайонний економічний суд Алма-Ати прокуратура пред'явила 4 позовні заяви: до ТОВ "Bonus ТН" - про визнання недійсною додаткової угоди про перенесення строку виконання зобов'язань перед банком на суму більше 10 млрд тенге; компанії Haliberton Trading - про визнання недійсною додаткової угоди про перенесення строку виконання зобов'язань на суму більше 988 млн тенге; до ТОВ "НСК-Капітал" і до ТОВ "Компанія Авсіта" - про визнання недійсними кредитного договору і додаткової угоди; до компанії Seeria Alliance і до БТА банку - про визнання недійсними договору застави і додаткової угоди до нього.
Як повідомлялося раніше, націоналізація БТА банку, одного із системотворчих банків Казахстану, супроводжувалася великим скандалом.
Уряд Казахстану 2 лютого 2009 року схвалив рішення про націоналізацію кредитної організації. При цьому Нацбанк країни заявив, що якби БТА банк залишився без держпідтримки, то йому загрожував би дефолт. У результаті держфонд національного добробуту "Самрук-Казина" став власником 78,14% простих акцій банку.
У зв'язку з переходом банку під контроль держави від займаних посад у лютому були звільнені голова ради директорів БТА банку М.Аблязов і перший заступник голови правління цього банку Жаксилик Жаримбетов. Незабаром після цього Роман Солодченко, що очолював правління банку, був знижений на посаді, ставши заступником голови правління. При цьому правління очолив Анвар Сайденов, екс-глава Нацбанку Казахстану.
Практично відразу після звільнень із посад у БТА банку Аблязов і Жаримбетов залишили Казахстан, побоюючись карного переслідування. У цей час проти них розслідуються кримінальні справи за підозрою в присвоєнні чужого майна.
Згодом президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв заявив, що республіка вийде з капіталу БТА банку після нормалізації ситуації у фінансовій установі.
Зі свого боку Аблязов назвав перехід фінустанови під контроль держави "сваволею і державним рейдерством". Пізніше він заявив, що неефективний менеджмент із боку нового акціонера - фонду "Самрук-Казина" - може привести БТА банк до краху.
У свою чергу, Солодченко в березні емігрував із країни, заявивши в інтерв'ю одній з радіостанцій, що робить це "на знак протесту проти руйнування банку через непрофесійні антикризові дії уряду".
Солодченко розкритикував дії уряду, висловивши впевненість, що тепер на його адресу, як і на адресу інших представників керівництва БТА банку, підуть звинувачення з боку держорганів у руйнуванні банку.
При цьому він підкреслював, що не бачить "ні за собою провини, ні за керівництвом банку провини, яка б підлягала розгляду в судовому порядку або переслідуванню в карному порядку".
Згодом Генпрокуратура Казахстану оголосила, що екс-керівники БТА банку звинувачуються в створенні організованого злочинного угруповання, Солодченко оголошений у розшук.
БТА банк за підсумками першого півріччя 2008 року зайняв 7-е місце серед банків СНД і 1-е місце серед банків Казахстану за обсягом активів у рейтингу "Інтерфакс-1000", складеному "Інтерфакс-ЦЕА".
Офіційний курс на 31 березня - 151,4 тенге/$1.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас