Дизельне паливо покликали на збори — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дизельне паливо покликали на збори

Енергетика
999
Восени в Україні може значно подорожчати дизельне паливо. Народний депутат Сергій Терьохін учора зареєстрував у Верховній раді законопроект, яким пропонує з 1 листопада більш ніж у два рази підвищити ставки акцизного збору на дизпаливо. Більше того, депутат стверджує, що пропоноване підвищення - не останнє, адже сьогодні в Україні акциз у чотири рази нижчий від європейського рівня. У результаті зростання оподатковування в розпал збиральної кампанії накрутить ціни на паливо для аграріїв на 40-50%, очікують учасники ринку.
Законопроект "Про внесення змін у деякі закони України з питань акцизного збору" Сергія Терьохіна вчора був зареєстрований у Верховній раді. Документом пропонується підвищити з 1 листопада акцизи на дизпаливо і розраховувати їх не в тоннах, а в літрах. Акциз на дизпаливо з вмістом сірки менше 0,005% планується підвищити з 20 євро/т до 35 євро/тис. л (41 євро/т), 0,005-0,035% - з 30 євро/т до 45 євро/тис. л (52 євро/т), 0,035-0,2% - з 35 євро/т до 50 євро/тис. л (58 євро/т), більше 0,2% - з 45 євро/т до 65 євро/тис. л (76 євро/т).
У пояснювальній записці до проекту закону пан Терьохін відзначає, що акцизи в Україні в середньому в чотири рази нижчі, ніж у Європі. "Тому акциз буде рости і далі, - заявив Ъ пан Терьохін. - Такої низької ставки, як у нас, у жодного найближчого сусіда з ЄС немає. У Румунії акциз 260 євро/т, у Польщі - 303 євро/т, а в Словаччині - 373 євро/т". У пояснювальній записці наводяться також ставки у Великобританії - 693 євро/т, Німеччині - 470 євро/т, Данії - 404 євро/т та Італії - 403 євро/т.
Український ринок нафтопродуктів оцінюється в $12,4 млрд. Країна споживає до 6 млн т дизпалива на рік, піки споживання припадають на березень-квітень і жовтень-листопад. Дизельне паливо виробляють шість нафтопереробних заводів: Лисичанський, Кременчуцький, Одеський, Херсонський, Дрогобицький і Надвірнянський; а також імпортують із Росії та Литви. Учасники ринку говорять, що у випадку підвищення акцизу будуть змушені підняти ціни на дизпаливо. "Якби зараз увели ці ставки, середня ціна на дизпаливо виросла б з 5,2-5,3 грн/л до 6,1-6,2 грн/л", - відзначають у прес-службі "Нафтохімік Прикарпаття".
А в прес-службі Лукойла прогнозують, що навіть без урахування можливого підвищення ставок під кінець року очікується зростання вартості нафтопродуктів у зв'язку з очікуваним пожвавленням ринку нафти. "Якщо ринкове зростання збіжиться з різким збільшенням акцизу, підвищення цін на дизпаливо в Україні може досягти 40-50%. Це негативно вплине на основних споживачів - транспортні компанії і сільгоспвиробників", - впевнений заступник генерального директора науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас