ОЕСР: Росію очікує найсильніше падіння ВВП серед країн БРІК — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОЕСР: Росію очікує найсильніше падіння ВВП серед країн БРІК

Казна та Політика
763
На думку Організації економічного співробітництва і розвитку, ВВП Росії цього року скоротиться на 5,6%.
Про це говориться в опублікованому сьогодні прогнозі організації. Попередній прогноз ОЕСР передбачав зростання економіки на 2,3%.
У великих економіках, що розвиваються, активність сповільниться на тлі виснаження доступу до міжнародного кредитування, зниження цін на сировинні товари та ослаблення експорту. Так, ВВП Бразилії цього року може скоротитися на 0,3%, зростання економіки Індії скоротиться до 4,3%, а Китаю – до 6,3%.
У релізі організації говориться також про те, що цього року економічна активність у країнах ОЕСР різко знизиться - до 4,3%. При цьому до кінця 2010 року рівень безробіття в багатьох країнах може подвоїтися, уперше з початку 1990-х рр.
На тлі найсильнішої більш ніж за останні 50 років рецесії, обсяг міжнародної торгівлі в 2009 році може впасти більш ніж на 13%, і світова економічна активність упаде до 2,7%, говориться в релізі. Зростання найбільших економік, що розвиваються, також може різко сповільнитися. Цього року глобальна рецесія підсилиться, вважає ОЕСР.
Що стосується інших країн, прогнози організації щодо зростання їх економік теж не занадто обнадіюють. Як очікується, у Сполучених Штатах економічна активність різко знизиться в найближчій перспективі, однак країна може почати вибиратися з рецесії на початку наступного року завдяки ефективності програми стимулюючих заходів і більш стабільному фінансовому ринку та ринку нерухомості. В 2009 році ВВП США знизиться на 4%, а потім, в 2010 році, залишиться без змін.
У Японії, на думку ОЕСР, обсяг виробництва цього року впаде на 6,6%, тому що скорочення експортного ринку нівелює політику стимулювання внутрішніх видатків. Зниження цього показника в 2010 році очікується на рівні 0,5%, тому що в другій половині року очікується підйом попиту усередині країни.
Тим часом, слабкий експортний ринок, скорочення обсягів інвестицій і тривала кредитна криза можуть досить негативно позначитися на обстановці в зоні єдиної європейської валюти (євро). Відновлення почнеться тільки в середині наступного року, в 2009 році ВВП упаде на 4,1%, а в 2010 році – на 0,3%, відзначається в релізі.
У прогнозі ОЕСР говориться також про те, що ризик більш обтяжливого сценарію розвитку подій переважає ймовірність швидкого відновлення. Найбільш істотним ризиком є те, що ослаблення реального сектору економіки може і далі підривати "здоров'я" кредитно-фінансових установ, що, у свою чергу, збільшує спад економіки. Експерти ОЕСР вважають, що дискреційні заходи зі стимулювання економіки, що вживаються урядами у відповідь на кризові явища, допоможуть збільшити ВВП у середньому на 0,5% у цьому та у наступному році. Виняток становлять Сполучені Штати та Австралія, де ця цифра може скласти 1% і для поточного року, і для наступного.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас