Глобальні ринки: Корекція на фондових ринках США і Європи може продовжитися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глобальні ринки: Корекція на фондових ринках США і Європи може продовжитися

Фондовий ринок
281
Американський фондовий ринок продовжив корекцію, впавши на максимальне значення за останні три тижні. Індекси S&P 500 і DJIA знизилися на 3,5% і 3,3% до 788 і 7522 пунктів. Найбільше падіння було зафіксовано за акціями групи фінансових компаній у структурі S&P 500, які сумарно втратили вчора 9,4%.
Найбільш значним було падіння котирувань акцій Bank of America на 18%, акції Citigroup втратили 12%. Зниження котирувань акцій фінансових компаній було спровоковано заявою глави Казначейства Гейтнера про те, що деякі банки вимагатимуть значної державної допомоги. Другим за значенням було зниження котирувань акцій автовиробників. Так, акції General Motors Corp. знизилися на 25%, що пов'язано із заявою Барака Обами про те, що компанія повинна сама знайти вихід у даній кризовій ситуації, а не розраховувати на підтримку держави.
Зниження котирувань акцій показали і сировинні компанії США, що пов'язано з падінням цін на алюміній, мідь і срібло. Судячи з настроїв на американському фондовому ринку, нинішня корекція може протривати як мінімум до зустрічі великої двадцятки в четвер. Цілком можливо, що зустріч двадцятки також не додасть оптимізму ринкам, тому що на даний момент від неї не чекають великого прогресу в рішенні проблем глобальної кризи. Вихід нових статистичних даних з безробіття і промисловоого виробництва в США цього тижня може підтримати песимістичні настрої.
Європейський фондовий ринок також продемонстрував падіння на негативних новинах зі США: інтегральний європейський індекс DJ Stoxx 600 знизився на 3,8% до 170 пунктів, перекресливши зростання минулого тижня. З початку року падіння індексу склало вже 14%. Як і у США, найбільше падіння в структурі індексу DJ Stoxx 600 вчора показала група банків, знизившись на 8,5%. Синхронно з американськими аналогами впали акції європейських сировинних компаній. Таким чином, європейський фондовий ринок цього тижня виглядає не сильнішим, і цілком може відкоригуватися навіть більше, ніж американський.
Нафта продовжує падати, золото нарощує потенціал зростання
Котирування сирої нафти вчора продовжили зниження, опустившись нижче позначки 49 дол. за барель. Сьогоднішні торги сирою нафтою проходять із підвищенням котирувань у діапазоні 48,5-49,5 дол. за барель на посиленні очікувань щодо додаткового фінансування американської економіки урядом для відновлення зростання. Проте, ціна сирої нафти знову має потенціал розвороту вниз, який матеріалізується, якщо нові статистичні дані з безробіття і промислового виробництва в США підтвердять побоювання про продовження рецесії в американській економіці.
Ціна золота вчора продемонструвала зниження нижче рівня 920 дол. за унцію. Однак сьогоднішні торги проходять із підвищенням котирувань у діапазоні 915-925 дол., що пов'язано з підвищенням попиту на золото як інструмент збереження вартості. Зміцнення долара США дещо знижує попит на золото, однак ми вважаємо, що це не перешкодить золоту продемонструвати зростання у 1Кв2009 р.
Олександр Шкурпат
За матеріалами:
Astrum
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас