Туркменія має намір оголосити тендер на проектування і будівництво газопроводу "Схід-Захід" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Туркменія має намір оголосити тендер на проектування і будівництво газопроводу "Схід-Захід"

Енергетика
590
Туркменія має намір оголосити тендер на проектування і будівництво газопроводу "Схід-Захід"
27 березня президент Туркменії Гурбангули Бердимухамедов дав доручення уряду оголосити міжнародний тендер на проектування і будівництво газопроводу "Схід-Захід". Про це повідомила радіостанція "Німецька хвиля".
Таке рішення було ухвалене туркменським лідером відразу після повернення з Москви, де він не зміг домовитися з президентом РФ Дмитром Медведєвим про будівництво газопроводу.
"Німецька хвиля" повідомляє з посиланням на туркменські джерела, що проект може бути розбитий на складові частини, в яких "Газпром" може отримати частку.
Серед ймовірних партнерів в будівництві газопроводу джерела в Туркменії називають міжнародну групу компаній "Ітера", яка має потужне лоббі в оточенні президента Бердимухаммедова.
Нагадаємо, що під час переговорів 25 березня Д. Медведєв и Бердимухаммедов не змогли домовитися про будівництво газопроводу "Схід-Захід", який повинен поєднати туркменські родовища газу на північному сході країни з проектованим Прикаспійським газопроводом.
У 2007 р. президенти Росії, Казахстану і Туркменії домовилися про будівництво Прикаспійського газопроводу завдовжки 1700 км уздовж східного узбережжя Каспійського моря. Передбачається, що по новому газопроводу Туркменія і Казахстан транспортуватимуть до Росії по 10 млрд куб. м природного газу на рік. Сьогодні Туркменія, Узбекистан і Казахстан поставляють газ до Росії за системою газопроводів "Середня Азія – Центр", побудованою Радянським Союзом.
На початку березня Бердимухамедов підписав указ, яким доручив госконцерну "Туркменгаз" укласти контракт на проектування і будівництво нового магістрального газопроводу "Центральні Каракуми - ГПС Йиланли". Генеральним підрядником за контрактом вартістю 176,5 млн доларів стала російська компанія "МРК-інжиниринг", що входить до групи компаній "Ітера".
Відзначимо, що до 2003 року "Ітера" була оператором транзиту середньоазіатського і російського газу через територію України до Східної і Західної Європи.
На газовому ринку України з 1996 р. працювала компанія "Ітера-Україна", що поставляла природний газ промисловим підприємствам. У 2007 р. НКРЕ анулювала ліцензію "Ітера-Україна" на постачання природного газу за нерегульованим тарифом.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас