Експерти проти різкого підвищення тютюнового акцизу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти проти різкого підвищення тютюнового акцизу

Казна та Політика
453
Керівники державних експертних організацій виступили із жорсткою критикою щодо законопроекту №4202 про різке підвищення акцизів на сигарети, який пропонується до прийняття на цьому тижні.
"Не потрібно вишукувати "лобістів" тютюнової галузі, не потрібно наклеювати ярлики, як це роблять окремі журналісти і "професійні борці" з палінням. А потрібно комплексно подивитися на те, як підвищення акцизів вплине на економічну ситуацію в країні, – вважає керівник наукового відділу Науково-дослідного центру з питань оподатковування при Національному університеті Державної податкової служби України Андрій Новицький. - А реальність така: якщо по дорогих сигаретах ціни після підвищення акцизу в Україні і Росії ще будуть порівнянними, то по більш дешевих сигаретах (нижче 4,3 грн за пачку, а це 70% ринку) ціни в Україні будуть приблизно вдвічі вищими від російських. Така різниця може стимулювати контрабанду сигарет в Україну. Причому саме на такі дешеві і контрабандні сигарети поступово буде переходити усе більше і більше споживачів, адже через кризу купівельна спроможність населення буде знижуватися".
Негативно оцінює законопроект і керівник Центру нормопроектного забезпечення діяльності Президента України, доктор державного управління Валерій Воротін: "Зараз в Україні діє закон №797, який передбачає трирічний план поступового підвищення акцизу на тютюнові вироби. Президент України Ющенко абсолютно обґрунтовано підписав даний закон, розуміючи, що різке підвищення ставок будь-яких податків під час економічної кризи є неприпустимим. Якщо поданий законопроект №4202 і підвищить доходи держбюджету, то лише тимчасово, однак близько 70% ринку може піти в тінь, що негативно відіб'ється на податкових доходах бюджету в майбутньому. У цілому виникає враження, що під приводом боротьби з палінням, хтось хоче заробити додаткові кошти на збільшенні частки нелегального ринку тютюнових виробів".
Також експертів здивувала підтримка законопроекту №4202 міністром соціальної політики та праці Людмилою Денисовою. "По-перше, дивно, що міністр пов'язує одержання траншу Міжнародного валютного фонду з тютюновим акцизом. Адже різке підвищення будь-яких податків навпаки суперечити політиці МВФ і зокрема так званому Вашингтонському консенсусу. По-друге, дивно, що при цьому міністр праці не стурбована тим, що в результаті підвищення акцизу можуть відбутися масові скорочення персоналу в цій галузі. І це при тому, що безробіття і так значно росте", – міркує керівник Центру економічного прогнозування Василь Лановий.
Також, на думку експертів, показово, що негативну експертну оцінку законопроект №4202 одержав саме серед тих депутатів, які є професіоналами у фінансовій і податковій сфері. Зокрема, проти законопроекту виступили два колишні міністри фінансів, а також голови профільних парламентських комітетів. "А не думали "борці з тютюном", що проблема критики законопроекту №4202 полягає не в якихось лобістських зв'язках, а в низькій якості самого законопроекту?" – ставить запитання Лановий.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас