Картопляна дієта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Картопляна дієта

Аграрний ринок
2470
Попит на картоплю в країні зростає рекордними темпами. Основна причина радості продавців - фінансова криза, що спустошила кишені українців. Відвикле від звичної їжі за роки благоденства населення намагається замінити порівняно недорогим овочем м'ясні та молочні продукти, що стали недоступними.
Селяни ж, які останніми роками спостерігали за падінням попиту на коренеплоди, на такий бум явно не розраховували, тому вже зараз "другого хліба" на всіх охочих не вистачає, що провокує його подорожчання.
Продавці картоплі потирають руки. З кожним днем попит на їхню продукцію підвищується, що дозволяє піднімати і ціни. За словами представника МФК в Україні, що реалізує проект з розвитку овочівництва на півдні країни, Федора Рибалко, зниження доходів наших співвітчизників все частіше змушує їх відмовлятися від дорогих продуктів, зокрема м'ясних і молочних, переходячи на традиційну в часи кризи картопляну дієту. Дана тенденція вже привела до зростання споживання коренеплодів як мінімум на 10-20%, причому в недалекому майбутньому ця цифра має всі шанси подвоїтися.
Настільки стрімке підвищення апетитів українців розбалансувало вітчизняний картопляний ринок. Адже минулими роками попит на "другий хліб", навпаки, знижувався на 5-15% за сезон, що змушувало фермерів скорочувати посівні площі. Зменшенню угідь під овочі сприяв і той факт, що багато приватників, вага яких на ринку як і раніше продовжує залишатися досить великою (близько 90%), відмовлялися від культури, воліючи засаджувати грядки квітами.
Торік у країні було задіяно під картоплею близько 1 млн га, що дозволило селянам зібрати майже 20 млн т коренеплодів. Це на 10% менше, ніж у 2007 р. і на третину – ніж п'ять років тому.
Як наслідок ринок виявився на порозі картопляного дефіциту, що провокує підвищення цін. За даними пана Рибалко, на сьогоднішній день вартість кілограма картоплі сягає до 3 грн., тоді як на початку сезону роздрібні ціни стартували з 1,3-1,5 грн./кг, а оптові - з 0,8-1 грн./кг. Уже до середини квітня ціна може досягти 5 грн./кг. Ситуацію погіршує той факт, що різка девальвація гривні зробила невигідним імпорт коренеплоду із сусідніх країн, зокрема Польщі та Туреччини.
За підсумками сезону картопля може ввійти в список найбільш рентабельних культур, а її прибутковість перевищить 50%. "Як наслідок "золотим" коренеплодом можуть зацікавитися багато фермерів", - прогнозує керівник проекту Fruit-Inform ("Агроогляд: овочі та фрукти") Андрій Ярмак.
За його словами, у поточному році вперше очікується збільшення площ приватними фермерами і навіть дачниками.
"Багато українців, залишившись без роботи, займуться городами. Крім того, ми очікуємо відтоку жителів з великих міст у сільську місцевість через проблеми в економіці", - говорить експерт. Передбачається, що картопляні угіддя в країні розширяться як мінімум на 10-15%.
Втім, як сказав Федір Рибалко, великі господарства, які вирощують найбільш якісну картоплю, можуть навіть зменшити площі. Цього року істотно виросли ціни на насіннєвий матеріал (10 грн./кг проти 5 грн. минулого сезону), засоби захисту рослин і добрива.
У середньому інвестиції в кожен гектар картопляного поля перевищать 40 тис. грн., що, з огляду на труднощі з кредитними ресурсами, по кишені далеко не всім господарствам. Директор "Про Агро" Микола Верницький відзначає, що спеціалізованим компаніям усе складніше конкурувати із дрібними виробниками картоплі, тому що вони програють останнім за ціною.
"Навіть торговельні мережі нерідко воліють закуповувати овоч у приватників. Покупців, готових купувати коренеплід у промислових масштабах, в Україні вкрай мало. Приміром, ті ж фаст-фуди використовують, як правило, імпортну різану картоплю, а виробники чіпсів взагалі задовольняються картопляним порошком, який ввозять з-за кордону у величезних обсягах", - підсумовує він.
Людмила Ксьонз
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас