Індекс ПФТС піднімається, обмін товаром активізується — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індекс ПФТС піднімається, обмін товаром активізується

Фондовий ринок
339
Минулого тижня індикатор організованого фондового ринку України - індекс ПФТС - відображав оптимістичні настрої інвесторів.
Лише в понеділок він незначно знизився на 0,05%, а починаючи з вівторка, впевнено зростав, зупинившись за підсумками останньої торговельної сесії на рівні 223,64 індексного пункту.
"Бичачому тренду сприяли гарні новини від закордонних ринків цінних паперів. Міністерство фінансів США в понеділок оприлюднило новий план з порятунку національної банківської системи (так звану програму купівлі токсичних активів), відповідно до якої на викуп поганих активів у банків воно витратить $1 трлн. А продажі нових будинків у США в лютому несподівано зросли на 4,7%",- відзначає голправління ФК "Автоальянс-інвест" Дмитро Тараненко.
Найбільш помітно із блакитних фішок подорожчали акції Укрсоцбанку, "Західенерго" і "Дніпроенерго". Укрсоцбанк повідомив, що у 2008 р. збільшив чисті активи на 59,1%, а чистий прибуток склав 792 млн. грн. На думку Дмитра Тараненка, інтерес до паперів "Дніпроенерго" викликаний результатами зборів акціонерів, що відбулися 24 березня: акціонери вирішили виплатити 60,969 млн. грн. дивідендів із чистого прибутку.
Збільшилася вартість акцій Сумського НВО ім. Фрунзе. Підприємство має намір поставити компанії "Центратомкомплект" (Росія) насосне обладнання для атомних електростанцій на суму 230 млн. руб. (53,226 млн. грн. за курсом НБУ на 25 березня) до жовтня 2009 р.
"Однак сумарні обсяги залишилися на низьких рівнях. Якщо порахувати реальні угоди, то за кожним з емітентів не проторгувалося й $1 млн. Наприклад, весь тижневий обсяг з "Дніпроенерго" (сім угод, 12,7 млн. грн.) пройшов до відкриття ринку",- відзначив головний експерт з продажів департаменту міжнародних ринків ІГ "Сократ" Артем Разговоров.
Єдиними акціями, що подешевшали, серед представників індексного кошика ПФТС були папери Крюківського вагонобудівного заводу. 24 березня підприємство повідомило про припинення виробництва з 1 по 20 квітня через відсутність замовлень на виготовлення вантажних і пасажирських вагонів. Полтавський губернатор Валерій Асадчев звертався в Кабмін із проханням закласти в бюджет кошти для "Укрзалiзницi" на погашення боргів перед вагонзаводом.
Проте, за словами начальника аналітичного відділу "Фінінвест-групп" Анастасії Костенко, в цілому, картина з початку року не змінюється: ринок перебуває в бічному русі на дні каналу 200-300 пунктів. "Наші прогнози залишаються негативними,- підтримує її Артем Разговоров.- У найближчій перспективі ми очікуємо повернення індексу ПФТС до рівня 200 пунктів і його пробиття".
У той же час, минулого тижня найбільша активність з товарообмінних операцій спостерігалася в сегментах нерухомості, будівництва і будівельних матеріалів, істотно розширилася як база пропозицій з нерухомості, так і їх географія. "За останні кілька тижнів у системі B2B exchange з'явилися пропозиції з обміну об'єктів нерухомості в регіонах України, тоді як раніше для обміну пропонувалися, в основному, об'єкти м. Києва і Київської області",- відзначив менеджер B2B exchange Денис Альошин. За його словами, основною тенденцією минулого тижня стала активізація учасників, що пропонують для обміну товари своїх дебіторів: "З огляду на загальну нестачу коштів у країні, ми припускаємо, що найближчим часом це може стати одним із найзатребуваніших способів роботи в товарообмінній системі".
У товарообмінних операціях серед новачків, які зареєструвалися минулого тижня, опинилися підприємства деревообробної промисловості, постачальники хімічних продуктів, а також декілька великих дистрибуторів у різних сегментах.
Ольга Галицька
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас