"Газпром" спростував інформацію про підтримку позовів RUE в Стокгольмському арбітражі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" спростував інформацію про підтримку позовів RUE в Стокгольмському арбітражі

Енергетика
385
Російський "Газпром" спростував інформацію про підтримку позовів швейцарського трейдера RosUkrEnergo (RUE) в Стокгольмському арбітражному суді.
Як заявили РБК в управлінні інформації російського концерну, чутки про те, що "Газпром" нібито підтримав одну з сторін в судовій суперечці про обсяги газу в українських підземних сховищах газу (ПХГ), що з'явилися в кінці цього тижня, не відповідають дійсності.
Напередодні в ЗМІ з'явилася інформація про те, що "Газпром" прийняв рішення підтримати позови RUE проти НАК "Нафтогаз України". При цьому в числі позовів називалося і вимога підняти з сховищ та доставити до кордону з Польщею 11 млрд куб. м газу. За даними ЗМІ до такого рішення росіян підштовхнуло підписання в Брюсселі декларації про модернізацію української газотранспортної системи.
Пізніше стало відомо, що все дев'ять позовних заяв RUE в Стокгольмському арбітражі об'єднано в одне провадження. В той же час повідомлялося, що серед них немає позовної вимоги про відшкодування RUE 11 млрд куб. м газу.
Перше попереднє слухання справи RUE проти "Нафтогаза" відбулося 24 березня. Наступна стадія слухання справи відбудеться влутку 2009 р. Юристи, зайняті в цьому процесі, очікують, що остаточне рішення у справі RUE проти "Нафтогаза" може бути прийнято в 2010 р.
Варто відзначити, що окрім Стокгольмського арбітражу RUE 2 і 5 лютого подала позови до інших європейських судів у зв'язку з відмовою "Нафтогаза" поставляти газ швейцарської компанії з українських підземних сховищ.
Найбільш спірним у взаєминах між компаніями є питання приналежності 11 млрд куб м газу, закачаного раніше RUE до вітчизняних ПСГ. Як повідомлялось, 20 січня "Газпром" передав "Нафтогазу" право вимоги з RUE боргу у розмірі 1,7 млрд дол., або газу в обсязі 11 млрд куб м. В середині лютого "Нафтогаз", ґрунтуючись на договорі поступки, продав "Газпрому" цей обсяг газу за ту ж суму, а російський газовий монополіст, у свою чергу, продав цей газ назад українській компанії. На підставі останнього договору Держмитслужба розмитнила на користь "Нафтогаза" 6,3 млрд куб. м газу.
Відзначимо, що свою незадоволеність даною схемою висловила не тільки RUE, але і Служба безпеки України, яка 2 березня ц.р. порушила кримінальну справуза фактом заволодіння посадовими особами "Нафтогаза" 6,3 млрд куб. м транзитного газу, а 4 березня провела обшук в приміщенні компанії, при цьому дані слідчі дії проходили за участю бійців спецпідрозділу "Альфа". Проте, 17 березня глава відомства Валентин Наливайченко заявив про те, що "Нафтогаз" згідно цивільно-правової угоді отримав право на дані 11 млрд куб. м газу і СБУ в цьому питанні захищатиме інтереси держави.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас