Тимошенко: Японські компанії готові взяти участь в модернізації української ГТС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко: Японські компанії готові взяти участь в модернізації української ГТС

Енергетика
290
Японські компанії висловили однозначне позитивне рішення щодо участі в реконструкції і модернізації української газотранспортної системи.
Про це заявила прем'єр-міністр Юлія Тимошенко під час прес-конференції, передає кореспондент РБК-Україна.
Зокрема прем'єр-міністр розповіла про нововведення, які планується реалізувати на об'єктах вітчизняної ГТС. "По-перше, налагодження системи правильного та реального обліку газу. По-друге, спеціальні газоперекачувальні агрегати, які є найбільш економними сьогодні в світі відносного використання енергії при перекачуванні газу. І це система генерації, коли паралельно на теплі, яке виділяється при роботі газоперекачувальних агрегатів, ще генерується електроенергія" - повідомила вона.
За словами Тимошенко, підготовча кампанія з модернізації ГТС вже почалася і протягом року відповідні плани будуть напрацьовані урядом.
Також прем'єр-міністр повідомила, що Україна планує привернути японські інвестиції для модернізації та реконструкції українських ТЕЦ. Вона також відзначила, що планується комплексна реконструкція та модернізація теплових котельних. Крім цього, Україна і Японія планують спільно працювати в модернізації системи водопостачання, очисних споруд та очищення стоків. Ю.Тимошенко повідомила, що уряди України та Японії підписали загальний меморандум по комплексній діагностиці, реконструкції та модернізації хімічних та металургійних підприємств в Україні. Прем'єр також відзначила, що Україна має намір привернути японські інвестиції по утилізації шахтного газу - метану.
Крім того Тимошенко повідомила, що Україна отримає від Японії 4,5 млрд грн від продажу квот на викид парникових газів в рамках Кіотського протоколу. "Завдяки вже фактично підписаним контрактам в 2009 р. Україна отримає 4,5 млрд грн. Контракти підписані, перші суми зайдуть в квітні", - сказала глава уряду.
В цілому, за словами Тимошенко, Україна та Японія підписали 23 меморандуми. В уряді, починаючи з 2 квітня, здійснюватимуться спеціальні наради по співпраці з Японією.
Відзначимо, що під час свого візиту до Японії Тимошенко заявила про зацікавленість України в участі японських корпорацій в модернізації української ГТС. При цьому вона виразила надію, що провідні японські корпорації візьмуть в цьому участь.
Нагадаємо, 23 березня ц.р. в Брюсселі Україна і ЄС підписали спільну декларацію з питань модернізації ГТС, що дало початок переговорному процесу про виділення Україні кредиту від європейських банків на її модернізацію. У свою чергу українська сторона взяла на себе низку зобов'язань по реформуванню газотранспортної галузі. Відзначимо, що всього майстер-план модернізації, підготовлений українською стороною, передбачає виділення на ці цілі 3,018 млрд дол.
Дане рішення викликало різко негативну реакцію в Росії, делегація якої покинула форум після підписання декларації. Пізніше російська влада прийняла рішення відкласти міжурядові консультації з Україною до прояснення питання з декларацією по модернізації ГТС. Втім сама Тимошенко поспішила зробити крок назустріч заявивши, що Україна не проти участі Росії в даному проекті.
Газотранспортна система України включає 37,5 тис. км. газопроводів, 71 компресорну станцію і 13 підземних сховищ газу із загальним активним обсягом газу 32 млрд куб. м. Пропускна спроможність системи на вході - 288 млрд куб. м газу на рік, на виході - 175 млрд куб. м, зокрема до країн Євросоюзу - 142 млрд куб. м.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас