Ринок акцій РФ у п'ятницю впав слідом за нафтою, за підсумками тижня індекси залишилися в плюсі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій РФ у п'ятницю впав слідом за нафтою, за підсумками тижня індекси залишилися в плюсі

Фондовий ринок
210
Російський ринок акцій у п'ятницю скорегувався вниз за усим спектром blue chips на чолі з паперами Ощадбанку Росії (РТС: SBER) слідом за упалими світовими фондовими майданчиками і нафтою на тлі зростання долара, що спровокувало фіксацію прибутку гравцями.
За підсумками торгів на біржах РТС і ФБ ММВБ вартість "фішок" упала на 1,2-10%; індекс ММВБ знизився до 815,27 пункту (-4%), індекс РТС - до 721,16 пункту (-4,2%).
Ф'ючерс на індекс РТС до закриття сесії знизився на 30 пунктів до базового активу, що говорить про негативні очікування спекулянтів.
Проте, за підсумками тиждень індекс РТС додав 3,5%, індекс ММВБ виріс на 2,9%, позитивна динаміка індексів відзначається п'ятий тиждень поспіль.
Акції Ощадбанку Росії в п'ятницю впали на ФБ ММВБ на 9,5% (до 22,63 руб.), у РТС - на 10,1% (до $0,67).
Також подешевшали папери "Газпрому" (РТС: GAZP) (-2,5% на ФБ ММВБ), ВТБ (РТС: VTBR) (-5,6%), "Лукойла" (-1,2%), "Норнікеля" (РТС: GMKN) (-6%), "Роснафти" (РТС: ROSN) (-6%), "Газпром нафти" (РТС: SIBN) (-4,8%), "Сургутнафтогаза" (РТС: SNGS) (-4,8%), "Татнафти" (РТС: TATN) (-6,1%), "Ростелекома" (РТС: RTKM) (-4,1%).
Євро на ринку Forex упав у район $1,33, хоча ще ранком перебував близько $1,36. Зростання долара спровокувало заяву одного із чиновників міністерства фінансів Японії про те, що лідери країн G20 не обговорюватимуть необхідність нової резервної валюти на саміті, що відбудеться на наступному тижні в Лондоні.
Жодна із країн у даний момент не бачить необхідності в пошуку альтернативи долару як нової резервної валюти, сказав чиновник, що побажав залишитися неназваним. У довгостроковому періоді низка країн може захотіти обговорити зміни цієї системи, однак у програму квітневого саміту ця тема не ввійде, додав він.
На цьому тижні про необхідність створення наднаціональної резервної валюти говорили представники Росії й Китаю. Заклик глави китайського Центрального банку Чжоу Сяочуаня до створення нової загальносвітової валюти і висловлені ним побоювання щодо безпеки доларових інвестицій Китаю змусили президента США Барака Обаму і міністра фінансів Тімоті Гайтнера захищати статус американської валюти.
Європейські індекси на останніх новинах пішли в "мінус", також зниженням індексів відкрилися торги в США (індекси до 18:45 МСК втратили більше 1%).
Негативом для Європи також стали слабкі дані про ВВП Великобританії, що знизився в четвертому кварталі 2008 року на 1,6% у порівнянні з попереднім кварталом, що є максимальним падінням з 1980 року (експерти очікували зниження на 1,5%).
Тим часом, у США вийшли непогані дані про довіру споживачів, які трохи стримали продажу: індекс довіри Мічиганского університету в березні виріс до 57,3 пункти порівняно з 56,3 пункту в лютому (експерти очікували перегляду показника до 56,8 пункту).
Ціна ф'ючерсного контракту на нафту марки WTI на травень у п'ятницю впала на 3,9% - до $52,22 за барель, крім зростання долара тиск на котирування з ранку п'ятниці робили ознаки рецесії в Японії, третьому світовому споживачі палива. Обсяг роздрібних продажів у Японії в лютому впав на 5,8%, значною мірою, ніж очікували аналітики.
За словами аналітика Промзв’язокбанка (РТС: PRSB) Олега Шагова, акції Ощадбанку знизилися через фіксацію прибутку після зростання з початку березня більш ніж на 60% на тлі побоювань щодо прискореного зростання обсягу прострочених боргів у російській економіці. Акції нафтогазового сектора піддалися розпродажу через різке падіння цін на нафту, спровокованого зміцненням долара США. Американський долар почав зміцнюватися після заяв німецького міністра фінансів про те, що євро може постраждати, якщо країни єврозони не повернуться до фінансової дисципліни.
Як відзначає головний аналітик ІК "ITinvest" Олександр Потавін, тиск на котирування акцій банків зробила полеміка банкірів щодо найближчих перспектив.
Напередодні газета Financial Times опублікувала інтерв'ю президента Альфа-банку (РТС: ALFB) Петра Авена, що заявив, що до кінця цього року в Росії зникнуть сотні банків, а також покритикував політику ЦБ РФ, що втримує ставки на рівні 15-19%. У п'ятницю перший заступник голови ЦБ Олексій Улюкаєв повідомив, що гостра фаза кризи в Росії вже пройдена, а це означає, що очікувати масових банкрутств російських банків не варто. Також А.Улюкаєв заявив, що ЦБ може незначно знизити дисконтну ставку в II кварталі цього року.
"Ринок однозначно розсудив полеміку незалежного відомого банкіра і чиновника із ЦБ падінням котирувань провідних російських банків, видимо, готуючись до найгіршого", - сказав А.Потавін.
Аналітик також відзначив зростання цін енергетичних акцій "другого ешелону": ринок поступово закладає в ціни важливі рішення, які, можливо, будуть озвучені 9 квітня на засіданні уряду РФ із питань інвестпрограмм сектора електроенергетики.
За оцінкою портфельного менеджера ІФК "Опціон" Володимира Бачуріна, середньострокові інвестори поки не готові купувати, тому що на своєму шляху вгору акції й індекси зустрічаються із сильними лініями опору. Це, наприклад, 870 пунктів по ММВБ, максимум з жовтня минулого року. Є висока ймовірність технічної корекції вниз, тим більше що індекс ММВБ за останні півтора місяця додав уже 40% без істотних відкотів. Поки в економіці нічого не зміниться на краще, таке невтримне зростання в усьому світі сприймається як корекція на загальному "ведмежому" тренді, уважає він.
Трейдер ІФК "Метрополь" Владислав Метнев також відзначає загальну перекупленність ринку, що показали вражаюче зростання в останні тижні. Найбільш імовірним сценарієм на початку наступного тижня є консолідація на поточних рівнях, а подальше зростання можливо при збереженні цін на нафту вище $53 за барель і курсі $1,35 за євро, уважає він.
Російські інвестори поки пессимістично ставляться до перспектив зростання акцій. Ситуація в економіці Європи і США залишається негативною, але, принаймні, на американському ринку з'являються перші ознаки прискорення інфляції як результат поліпшення доларової ліквідності. Для ринків, що розвиваються, це є позитивним сигналом.
У цілому не виключено, що в найближчі декілька тижнів за такими паперами, як "Газпром", "ЛУКОЙЛ" (РТС: LKOH) , "Сургутнафтагаз", "Норнікель", можна буде побачити ціни на 5-7% нижче поточних. За банківськими акціях зростання можливе за продовження зміцнення рубля до рівнів 33,1-33,15 руб./$1, що малоймовірно в найближчі дні, думає В.Метнєв.
За оцінкою аналітика ІК "Файненшл Брідж" Дмитра Александрова, спадаючий рух російських акцій підсилюватиметься й далі. Сучасний момент можна вважати початком розвитку середньострокового спадаючого руху, думає експерт.
На думку аналітика ІФК "Алемар" Василя Конузіна, основним джерелом оптимізму на цьому тижні для американського ринку стали обіцянки президента США Барака Обами стимулювати кредитний ринок масштабним розширенням вкладень Федеральної резервної системи (ФРС) у боргові та іпотечні папери, а також пропозиції міністра фінансів Тімоті Гайтнера розкривати деталі свого плану по жорсткості регулювання фінансової системи, що повинно по ідеї підвищити її стабільність і убезпечити від системних ризиків, надати захист споживачам та інвесторам. Макростатистика цього тижня як не можна до речі була позитивної, тим самим створюючи ілюзію ефективності курсу, обраного владою США.
У результаті інвестори під гіпнозом популістських заяв Т.Гайтнера та Б.Обамы не зауважують погіршення ситуації на ринку праці, падіння споживчої довіри і продажів у всьому світі. Судячи зі зрослої волатильності та зниження обсягів як у Росії, так і на закордонних майданчиках, ринкам для продовження зростання потрібна або чергова порція сильних вербальних "інтервенцій", або несподівано сильні макроекономічні дані. Помітно, ні того, ні іншого наступний тиждень не надасть: статистика за ринком праці в США в черговий раз виявиться слабкою, а позитив від оприлюдненої програми викупу облігацій і "запуску друкованого верстата" втрачає вплив. Крім того, уже в першій половині квітня почнеться вихід корпоративної звітності: якщо банківський сектор на ній може вирости, то звіти інших компаній можуть втягнути ринок у піке, вважає В.Конузін.
Фондові індекси в США напередодні виросли більш ніж на 2%, нинішній березень може стати найкращим місяцем з 1974 року. Значення Standard & Poor's 500 піднялося з початку цього місяця на 13%. Nasdaq нівелював падіння цього року, хоча S&P 500 і Dow Jones поки демонструють зниження з початку року відповідно на 8% і 9,7%.
Позитивний вплив на ринок у четвер, зокрема, зробила гарна звітність Best Buy Co. і ConArga Foods Inc.
Вартість акцій General Motors збільшилася на 14%, що стало найістотнішим підйомом серед паперів з Dow Jones, на повідомленні, що керівництву автогіганта вдалося переконати 7,5 тис. робітників із профспілки звільнитися, одержавши грошові виплати.
Міністерство торгівлі США погіршило оцінку зниження ВВП у жовтні-грудні до 6,3% у річному вираженні з оголошених раніше 6,2%. Це максимальне падіння з 1982 року. Однак новина виявилася позитивною, оскільки аналітики очікували значнішого перегляду - у середньому до 6,6%.
Міністр фінансів США Т. Гайтнер у четвер заявив, що американській фінансовій системі потрібні ширші й досконаліші шляхи регулювання для того, щоб заповнити нестачу довіри, обумовлену фінансовою кризою. При цьому він запропонував посилити контроль над великими хеджевими фондами, деякими іншими інвестфірмами і ринком деривативів, переклавши нагляд за ними на федеральний уряд уперше в історії країни. Крім того, як сказав міністр, новий регулятор системних ризиків повинен мати владу для того, щоб змушувати компанії підвищувати капітал або скорочувати запозичення.
У другому ешелоні на ФБ ММВБ у п'ятницю сильніше інших упали акції "Уралзв’язокінформа" (РТС: URSI) (-9,6%), "Дальзв’язку" (РТС: ESPK) (-7,9%), "Уралкалія" (РТС: URKA) (-7,6%), "РБК Інформаційні системи" (РТС: RBCI) (-7,1%), "Сибиртелекома" (РТС: ENCO) (-7%).
Продовжилося ралі в паперах "Аптечної мережі 36,6" (+21,6%), також виросли акції "АТ "Распадська" (РТС: RASP) (+7,9%), ОГК-3 (РТС: OGKC) (+5,6%), "Автоваза" (РТС: AVAZ) (+5,1%), ОГК-2 (РТС: OGKB) (+3,2%), "Якутськенерго" (РТС: YAEN) (+2,9%).
Зростання акцій "Аптечної мережі 36,6" відзначається із четверга на новинах про появу претендента на покупку більш ніж 25% акцій компанії (за два дні акції злетіли на 70%). Як повідомила газета "Коммерсантъ", цим претендентом став фонд прямих інвестицій під керуванням Marshall Capital Partners, що домовився про покупку частини допемісії.
Сумарний обсяг торгів на класичному ринку РТС у п'ятницю склав $8,3 млн, на ФБ ММВБ обіг угод з акціями досяг 46,94 млрд рублів (лідер - Ощадбанк - 14,91 млрд рублів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас