Білорусія буде в І півріччі платити за газ фіксовану середньорічну ціну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусія буде в І півріччі платити за газ фіксовану середньорічну ціну

Енергетика
218
Білорусія буде в першому півріччі 2009 року платити за газ фіксовану середньорічну ціну, приблизно на рівні $148 за 1 тис. кубометрів, повідомив агентству "Інтерфакс-Захід" радник з економічних питань посольства РФ у Білорусії Андрій Кузнєцов.
"Білорусія і Росія досягли домовленості про те, що Білорусія в I півріччі буде платити фіксовану середньорічну ціну за газ із проведенням дорозрахунків наприкінці року. Зараз стоїть питання документального оформлення цієї домовленості, швидше за все, це буде додугода до контракту", - сказав Кузнєцов.
"Це буде стосуватися першого півріччя, що пояснюється залежністю ціни газу від трендів на ринку", - додав він.
За словами Кузнєцова, відповідні домовленості стали "підсумком зустрічей голів держав 19 березня за участю відповідальних за виконання цього питання".
Підсумкова вартість газу для Білорусії в 2009 році буде відповідати умовам контракту, підкреслив А.Кузнєцов. При цьому він відзначив негативне ставлення російської сторони до запропонованих Мінськом бартерних схем розрахунків за газ.
Як повідомлялося, білоруська сторона звернулася із проханням до керівництва РФ сприяти в укладанні додугоди з "Газпромом" (РТС: GAZP) газу, що передбачає купівлю, у січні-вересні 2009 року за фіксованою середньорічною ціною - приблизно $148 за 1 тис. кубометрів, тому що сформована ціна за формулою - $210 за 1 тис. кубометрів - в I кварталі в 1,6 рази перевищує ціну IV кварталу 2008 року, що може привести до проблем з оплатою газу в умовах погіршення ситуації в економіці Білорусії.
В 2008 році середня ціна на газ для Білорусії склала $125 за 1 тис кубометрів.
В 2009 році Білорусія імпортує 22,1 млрд кубометрів газу на $3,27 млрд при середній ціні $148 за 1 тис. кубометрів.
Згідно з контрактом на 2007-2010 роки ціна постачання газу в Білорусії повинна становити 80% середньоєвропейської ціни за винятком експортного мита і транспортних видатків.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас