Литвин за визначення формату залучення Україною коштів на реконструкцію ГТС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвин за визначення формату залучення Україною коштів на реконструкцію ГТС

Енергетика
156
Голова Верховної Ради Володимир Литвин виступає за визначення формату залучення Україною коштів на реконструкцію газотранспортної системи. Про це сказано в повідомленні прес-служби Ради.
"У питанні реконструкції газотранспортної системи Верховна Рада повинна одержати прозору й чітку відповідь: ми одержимо інвестиції в розмірі 2,5 мільярди євро чи одержимо благодійну допомогу?" - сказав Литвин.
При цьому він вважає, що Україна повинна визначити мету реконструкції ГТС.
"Якщо хочемо мати результат, то повинні розуміти, для чого нам потрібна реконструкція ГТС: для того, щоб вона безперебійно поставляла газ до Європи в великих обсягах чи щоб за транзит газу ми одержували або гроші, або газ. І перше, і друге нам дуже потрібно, а отже, потрібно розуміти, що без участі виробника газу серйозної роботи, серйозної політики не буде", - сказав спікер.
Голова Ради також зазначив, що необхідно визначити, чим Україна буде розраховуватися за інвестиції.
"Чи будуть це кредити, чи будемо ми розраховуватися безкоштовним прокачуванням газу", - зазначив він.
Крім цього, Литвин вважає за необхідне з'ясувати формат робочої групи, що буде здійснювати реконструкцію ГТС.
"Чи буде вона здійснювати управління ГТС, дадуть нам гроші чи їх розкрадуть. Той, хто дасть гроші, буде мати право й вимагати контролю за їх використанням", - вважає спікер.
Литвин також підкреслив, що в питанні реконструкції ГТС Україна повинна мати нормальні відносини як з Росією, так і з Європою.
Як повідомляло агентство, Україна планує залучити близько 2,57 млрд. доларів на реконструкцію своєї газотранспортної системи.
За підсумками міжнародної конференції в Брюсселі 23 березня була підписана спільна заява між Кабміном й Європейською комісією.
Відповідно до документа, уряд зобов'язується забезпечити незалежність оператора газотранспортної системи України, забезпечити у відповідності до міжнародних стандартів прозорість і відкритість позичальника, призначеного для здійснення модернізації ГТС, надавати третім сторонам доступ до сховищ на прозорих комерційних умовах і під контролем регуляторного органу й інше.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас