Німеччина побоюється доларової інфляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німеччина побоюється доларової інфляції

Валюта
4954
Німецькі коментатори і фінансові експерти зі стриманим оптимізмом оцінюють програму санації американської банківської сфери, запропоновану міністром фінансів США Тімоті Гайтнером. Але в Німеччині її не копіюватимуть.
Програма міністра фінансів США, що передбачає рятування американських банків від "отруєних" активів, викликала широкий і переважно позитивний резонанс у Німеччині - не тільки на біржі, але й у пресі.
Деякі коментатори приписують недорікуватому Тімоті Гайтнеру, що уникає телекамер, риси ледве не генія, хоча й визнають, що таким він ввійде у фінансову історію тільки в тому випадку, якщо його план увінчається успіхом.
Америка - це наше все
Захоплені епітети в німецькій пресі пояснюються не стільки конкретним змістом програми Гайтнера, скільки надіями на те, що нова американська адміністрація тепер всерйоз розпочне вирішення проблеми глобальної фінансової кризи. Той факт, що криза ця вибухнула переважно з вини самої Америки, суті справи не змінює.
При всьому прихованому, а часом і очевидному антиамериканізму, що існує в Німеччині, тверезомислячі люди тут розуміють, що заходи уряду США - це вирішальний фактор у міжнародних зусиллях у подоланні кризи. Як не ставитися до Америки, як не критикувати безвідповідальну і цинічну поведінку американських інвесторів і споживачів, економіка Сполучених Штатів була і залишається найбільшою частиною світового потенціалу.
ВВП США - майже чверть світового валового продукту. Частка Росії - для порівняння - 2,2 відсотки. Зрозуміло, що ізолювати Америку і вирішити проблему кризи без її участі або всупереч волі Вашингтона просто неможливо. США та інший світ з його трьома чвертями матеріальних багатств приречені взаємодіяти.
Ризик інфляції
Менш захоплено оцінюють програму Тімоті Гайтнера німецькі фінансово-політичні експерти. Заступник голови фракції ХДС/ХСС у бундестазі Міхаель Майстер вважає, що підхід американського міністра фінансів правильний. Щоб відновився кровообіг у фінансовій сфері, необхідно позбавити банки від гнилих активів. Але вже дуже великі масштаби допомоги - до трильйона доларів.
"Я вважаю, - заявив Міхаель Майстер, - якщо врахувати ще й програму підтримки економіки, ми виходимо на такий рівень, коли виникає питання: а як все це проплатити? Мої побоювання полягають в тому, що оскільки американський Центробанк братиме участь у скуповуванні паперів, тим самим може бути запущений друкарський верстат. Це - украй небезпечний шлях".
Від інфляції постраждала б не тільки американська економіка і споживачі в США. Якщо долар знеціниться, то автоматично "схуднуть" і валютні запаси багатьох країн, зокрема, Китаю і Росії, які зберігають свої заощадження переважно в американській валюті і облігаціях американського уряду.
Але особливо небезпечна доларова інфляція для Німеччини - світового чемпіона з експорту. Значна частка німецьких поставок на світовий ринок іде в зону долара, і у випадку зниження курсу американської валюти німецькі експортери не зможуть повністю компенсувати його підвищенням цін на свої вироби. Тому Міхаель Майстер вважає за необхідне відразу ж вилучити надлишки грошей з ринку, щойно з'являться перші ознаки пожвавлення економіки.
"Це залежатиме від Гайтнера і особливо від директора Центробанку Бена Бернанке, - заявив Майстер. - Вони повинні бути готові за першими ж ознаками зростання вивести надлишок ліквідності з обігу. Від цього залежатиме, чи почнеться інфляція, що стала б і для нас як торговельної країни великою проблемою".
Успіх під сумнівом
Фінансовий експерт респектабельного берлінського інституту економічних досліджень (DIW) Доротея Шефер до числа новаторських починань американського міністра фінансів відносить його проект залучити до санації банків не тільки державні структури, але й приватних інвесторів.
Щоправда, вона не впевнена, що багато з них будуть готові ризикнути, оскільки механізм ціноутворення практично на всі фінансові інструменти повністю розладнався. Через загальну паніку і дезорієнтацію на ринках не знаходять покупців навіть цілком солідні активи, що регулярно приносять прибуток, а не тільки "гнилі".
Тому буде вкрай важко під час аукціонів визначити реалістичну ціну на папери, виставлені на торги. Банки будуть зацікавлені в тому, щоб продати їх подорожче, держава та інвестори - у занижених цінах.
До того ж, вважає Доротея Шефер, ніхто не може оцінити ступінь ризику, купуючи той чи інший банківський продукт. Позитивну реакцію бірж вона пояснює тим фактом, що уряд США нарешті продемонстрував рішучість будь-що позбавити американські банки від отруєного баласту.
Німецький шлях
Для Німеччини, однак, вона пропонує інший шлях: держава бере на свій баланс за нульовою ціною ризиковані активи банків, а в обмін постачає їх свіжим капіталом у достатньому для нормальної роботи обсязі. Первинні витрати бюджету можуть й окупитися: адже деякі з безкоштовно отриманих цінних паперів як і раніше приносять дивіденди, а колись, коли ринок оправиться, і деякі з інших активів - на сьогоднішній день "гнилих" - можна буде вигідно продати, заявила вона в інтерв'ю газеті Berliner Zeitung.
Яке конкретне рішення буде прийнято в Німеччині, поки не зрозуміло. Директор німецького Бундесбанка Аксель Вебер, однак, виключив створення у ФРН подібного централізованого "поганого" банку (Bad Bank), у якому б були зібрані всі "отруєні" папери.
Справа, скоріше, іде до того, що приватним банкам дозволять вичленувати такі активи з їх балансової звітності. Причому, рішення буде прийматися в кожному конкретному випадку різне.
Тим самим, заявив Аксель Вебер в інтерв'ю газеті Berliner Zeitung, можна буде мінімізувати збиток для бюджету, а головний ризик можливих втрат перекласти на плечі колишніх власників таких паперів.
Директор Бундесбанку вказав, що переговори з міністерством фінансів і державним фондом стабілізації банків (SoFFin) на цю тему йдуть повним ходом, і рішення може бути прийняте ще до кінця березня.
Микита Жолквер
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас