Податківців підвів механізм — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податківців підвів механізм

Казна та Політика
1116
Затверджена урядом схема ліквідації боргів із заробітної плати за рахунок цільового відшкодування ПДВ себе не виправдала. Як стало відомо Комерсант-Україна, з 506 компаній із загальним обсягом боргів із зарплати 422 млн грн відшкодування ПДВ на суму 2,9 млн грн одержать усього п'ять. Такий низький результат означає неефективність механізму адміністративного способу ліквідації боргу, говорять експерти.
Заступник голови Державної податкової адміністрації (ДПАУ) Сергій Лікар учора повідомив журналістам, що вже на цьому тижні податківці почнуть відшкодовувати ПДВ підприємствам, що мають заборгованість і із зарплати, і з повернення ПДВ. Кабінет міністрів схвалив ідею відшкодування ПДВ у першу чергу тим компаніям, які мають борги із зарплати, ще два тижні тому.
За словами Лікаря, ДПАУ одержала список таких компаній і до кінця березня поверне їм 3 млн грн. "Ми вже передали реєстри на відшкодування ПДВ у казначейство", - уточнив заступник голови ДПАУ Сергій Чекашкін.
Як повідомило джерело в ДПАУ, у березні ПДВ повернуть усього п'ятьом підприємствам в Одеській (борг із зарплати - 1,1 млн грн), Луганській (1,5 млн грн), Львівській (0,2 млн грн) областях і Києві (0,2 млн грн). Назвати їх у ДПАУ відмовилися, відзначивши, що ПДВ одержать великі підприємства промислового і транспортного секторів. Міністр праці та соціальної політики Людмила Денисова розповіла, що в список боржників, підготовлений усіма міністерствами, увійшли 506 підприємств із сумарною заборгованістю із зарплати на 20 березня в розмірі 422 млн грн. Найбільша сума боргу, за словами Денисової, - у підприємств Мінпромполітики (142 млн грн), найменша - житлово-комунального господарства (500 тис. грн).
Джерело в ДПАУ пояснило, що адміністрація скоротила список до п'яти компаній, оскільки саме в них є не тільки борги із зарплати, але й заборгованість з повернення ПДВ. "Цей список буде щотижня оновлюватися, але сподіваюся, що не збільшуватися. Тільки за тиждень, поки ми готували список, заборгованість скоротилася на 18 млн грн", - сказала Людмила Денисова. "Незважаючи на те, що в цілому заборгованість із зарплати становить 1,5 млрд грн, частка цього боргу в держпідприємств абсолютно незначна", - уточнив Сергій Чекашкін.
Експерти впевнені, що схема прямого бартеру - ПДВ в обмін на виплату зарплати - себе не виправдала. Аналітик Бюро економічних і соціальних досліджень Владислав Комаров вважає, що з самого початку держава не мала права брати на себе обов'язок вирішувати за бізнес, як йому розпоряджатися своїми обіговими коштами. А директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин незадоволений тим, що виконання рішення Кабміну перейшло в закритий режим. "Незрозуміло, яким підприємствам пішли гроші.
При цьому борги ростуть в економічно активних компаній, і важко уявити, що в них все добре з відшкодуванням ПДВ", - говорить він. Експерти відзначають, що такий підхід уряду - ставити умови бізнесу (не скорочувати співробітників і зарплату, не збільшувати борги), не пропонуючи нічого натомість, - неправильний. "Ідеальним ринковим вирішенням проблем із заборгованостями стало б те, що підприємствам на суму боргу з ПДВ скоротили б податкові зобов'язання, наприклад щодо податку на прибуток", - пояснює директор департаменту податкової політики Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень Артем Рудик.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас