Уряд рекомендує НБУ продавати валюту "Нафтогазу" за офіційним курсом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд рекомендує НБУ продавати валюту "Нафтогазу" за офіційним курсом

Казна та Політика
651
Продавати НАК "Нафтогаз України" іноземну валюту за офіційним курсом в обсязі, достатньому для проведення розрахунків за імпортований природний газ і виконання зовнішніх зобов'язань компанії, рекомендує уряд Національному банку України.
Згідно з постановою Кабінету міністрів №237 від 11 березня, оприлюдненою в середу, уряд також пропонує Нацбанку до 15 квітня разом з державними Укрексімбанком і Ощадбанком змінити графіки погашення заборгованості за кредитами, наданими "Нафтогазу", у тому числі з використанням механізму рефінансування.
Як повідомлялося, з початком падіння курсу національної валюти у вересні 2008 року офіційний курс НБУ суттєво відрізняється від курсу на міжбанку. Останнім часом ця відмінність не настільки велика, однак однаково може перевищувати 3-4%, а в окремі дні і більше.
При цьому Нацбанк із кінця минулого року безпосередньо продає валюту "Нафтогазу" для здійснення великих платежів за імпортований газ.
Крім того для здійснення цих виплат НАК залучив кредити Ощадбанку та Укрексімбанку, рефінансовані Нацбанком.
Спершу "Нафтогаз" у першій половині грудня 2008 року одержав кредит Ощадбанку на суму 6,6 млрд грн під заставу газу в підземних сховищах.
Для наступних кредитів держбанків уряд у грудні 2008 року збільшив статутний капітал Ощадбанку на 11,79 млрд грн - до 13,892 млрд грн, а Укрексімбанку – на 3,7 млрд грн, до 6,762 млрд грн шляхом випуску семирічних облігацій внутрішньої державної позики із прибутковістю 9,5% річних.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас