Митниці дали добро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Митниці дали добро

Енергетика
1526
Спроби Служби безпеки України оскаржити розмитнення газу RosUkrEnergo (RUE) на користь НАК "Нафтогаз України" не зупинили уряд. Вчора стало відомо, що Кабмін доручив Держмитнийці розмитнити 4,7 млрд кубометрів з 11 млрд кубометрів газу, які ще залишилися не розмитненими, на користь НАКу. В RUE мають намір оскаржити ці дії в міжнародному арбітражному суді. Але трейдер не зможе домогтися в ньому перемоги без підтримки "Газпрому", відзначають юристи.
Вчора Кабінет міністрів опублікував розпорядження від 11 березня, у якому міститься доручення Державній митній службі розмитнити 4,7 млрд кубометрів природного газу, завезеного в Україну RosUkrEnergo і проданого Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України". Відповідно до документу, отримані від розмитнення 1,6 млрд грн повинні бути перераховані в спеціальний фонд держбюджету і повернуті "Нафтогазу" як компенсація різниці між цінами закупівлі та реалізації імпортованого природного газу для теплокомуненерго.
У прес-службі НАК "Нафтогаз України" доручення уряду не коментують. Але джерело, близьке до компанії, пояснило, що швидше за все монополія залучить короткочасний кредит Ощадбанку для сплати ПДВ за газ, що підлягає розмитненню. "З обертовими коштами зараз проблема - теплокомуненерго повинні нам більше 3,4 млрд грн",- пояснив співрозмовник. На думку гендиректора Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень Ірини Щербини, розмитнення палива "Нафтогазом" у березні необхідно для того, щоб виконати місячний план надходження податків до бюджету. "Гроші, які монополія заплатить у березні, можуть повернутися їй як компенсація тільки у квітні, і в такий спосіб виникне додатковий обсяг надходжень до бюджету",- говорить вона.
У середині лютого "Нафтогаз" уклав з "Газпромом" договір поступки, продавши йому за $1,7 млрд 11 млрд кубометрів газу, за які НАК і RUE ведуть суперечку. "Газпром" продав ці обсяги назад "Нафтогазу". А Енергетична регіональна митниця вже розмитнила на користь "Нафтогазу" перші 6,3 млрд кубометрів газу. Але Служба безпеки України (СБУ) побачила в цій схемі ознаки злочину, передбаченого ст. 201 КК ("контрабанда"). У якості підозрюваного співробітники СБУ затримали співробітника Енергетичної регіональної митниці Тараса Шепитько. Але пізніше Шевченківський райсуд Києва визнав його затримку незаконною і скасував постанову СБУ про порушення кримінальної справи .
За словами джерела в RUE, якщо уряд розмитнить 4,7 млрд кубометрів газу, це стане основою для подачі ще одного позову до Арбітражного суду Стокгольма. Компанія вже подала до цього суду два позови до "Нафтогазу", з них один за фактом незаконного заволодіння 6,3 млрд кубометрів газу. Втім, партнер юридичної фірми "Правові партнери" Андрій Доманський відзначає, що перемогу в стокгольмському суді може забезпечити тільки консолідована позиція акціонерів RUE. "Якщо один з директорів компанії дасть свідчення на користь Дмитра Фірташа (володіє 45% акцій RUE, 50% належить 'Газпрому'), а інший - проти, це принесе серйозні шанси захисту 'Нафтогазу'",- вважає він.
Нагадаємо, раніше перший заступник голови правління "Нафтогазу" Ігор Діденко заявляв, що виконавчий директор RUE Микола Дубик, який очолює юридичний департамент ВАТ "Газпром", підписав угоду про продаж 11 млрд кубометрів спірного газу "Газпрому". У той час як призначений Дмитром Фірташем виконавчий директор RUE Дмитро Глєбко відмовився це зробити.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас