Уряд чекає у квітні 150 мільйонів євро від Японії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд чекає у квітні 150 мільйонів євро від Японії

Енергетика
788
У квітні в Україну надійде половина коштів від продажу Японії квот на викид парникових газів.
Про це повідомив керівник групи радників прем'єр-міністра України Віталій Гайдук, який входить до складу української делегації на чолі із главою уряду Юлією Тимошенко, що здійснює робочий візит у Японію.
Гайдук нагадав, що Україна продала квоти на суму 300 мільйонів євро. За його словами, 150 мільйонів надійдуть у наступному місяці на рахунок казначейства, і ці кошти будуть витрачені винятково на реалізацію українсько-японських проектів, пов'язаних зі зменшенням шкідливих викидів в атмосферу. Зокрема, на модернізацію ТЕС і удосконалення технологічних процесів переробки сміття.
Гайдук підкреслив, що ці гроші, які відносяться до дохідної частини бюджету, не можуть бути використані на інші програми, зокрема соціальні.
За словами Гайдука, будь-які кошти, які прийшли з Японії, будуть використані на придбання японських технологій і реалізацію спільних проектів.
Україна в березні підписала договір з Японією про продаж 30 мільйонів одиниць своїх квот на викид вуглекислого газу.
У рамках Кіотського протоколу, який Україна ратифікувала в 2004 році, існує поняття так званих гнучких механізмів, серед яких для України привабливими є два, - торгівля викидами і проекти спільного впровадження, які дозволяють одержувати прибутки від продажу квот.
Продаж частини своєї квоти передбачає продаж "надлишків" тим країнам, які перевищують рівень власної квоти викидів. На сьогодні основним "проблематичним" газом є СО2, тому торгівля саме квотами вуглекислого газу здатна принести найбільшу вигоду.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас