Олег Дерипаска попросив зупинку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олег Дерипаска попросив зупинку

Казна та Політика
2413
Один з найбільших світових виробників алюмінію - об'єднана компанія "Русал" Олега Дерипаски - зупиняє три із чотирьох виробничих серій на своєму Запорізькому алюмінієвому комбінаті. Це повинно спричинити звільнення майже 2500 робітників. Рішення власника підприємства викликало протест профспілок і місцевої влади, які зажадали реприватизації заводу.
Запорізький алюмінієвий комбінат (ЗАлК) - найбільший виробник алюмінію в країні - 17 квітня припинить роботу трьох із чотирьох серій електролізного виробництва, повідомив учора голова правління ЗАлК Олександр Котюкон. В умовах різкого зниження цін на алюміній у світі починаючи з II кварталу 2008 року виробництво на комбінаті є збитковим. "При цьому диференційований тариф на електроенергію (займає 45,5% собівартості виробництва алюмінію) для комбінату як і раніше не введений", - сказав пан Котюкон.
За даними ЗАлК, в 2008 році його збиток склав 408 млн грн, 250 млн грн із яких - через курсову різницю. ЗАлК домагається введення пільгового тарифу на електроенергію з 2005 року, посилаючись на те, що вона обходиться конкурентам з інших країн дешевше, а це робить виробництво нерентабельним. Зараз наказ про пільги для підприємства перебуває на узгодженні в державних відомствах. Згідно з ним, вартість електроенергії буде залежати від ціни алюмінію на Лондонській біржі металу.
Своїми заявами ЗАлК домагається введення диференційованого тарифу на 180 млн квт•г на місяць замість запропонованих Національною комісією регулювання електроенергетики 42 млн квт•г електроенергії, говорять у Мінпромполітики. Однак дане питання поки не обговорювалося, заявили в нацкомісії.
Припинення роботи 3/4 потужностей ЗАлК означає масові звільнення на підприємстві. "За прохідною ЗАлК одночасно опиняться 2430 робітників з п'ятитисячного колективу, - повідомив голова профспілкового комітету ЗАлК Сергій Рибалко. - Ми виставили вимоги 'Русалу': під скорочення можуть потрапити не більше половини робітників, причому їх звільнення повинно відбуватися поступово, протягом півроку-року з виплатою вихідної допомоги". Вимоги профспілки підтримала місцева влада.
Перший заступник голови Запорізької облдержадміністрації Олександр Бережной розповів, що адміністрація направила листи в Кабінет міністрів, Фонд держмайна і "Русал" з вимогою передати частину акцій комбінату державі або трудовому колективу. У Фонді держмайна пообіцяли "вжити необхідних заходів, щоб умови договору купівлі-продажу комбінату виконувалися".
В "Русалі" вважають, що ситуація зі зміною власника не вирішить проблему ЗАлК: "Економічний спад триває, і попит падає по усьому світу. У цих умовах компанії змушені закривати нерентабельні виробництва. 'Русал' - не виняток".
Підвищити рентабельність виробництва ЗАлК "Русал" міг би, виконавши інвестпрограму, передбачену планом приватизації. При купівлі ЗАлК компанія повинна була інвестувати $200 млн у модернізацію виробництва, що дозволило б знизити частку електроенергії в собівартості продукції практично у два рази. "Але здійснення інвестиційної програми ЗАлК не входило в плани російських акціонерів підприємства навіть за кращих часів, - відзначає начальник аналітичного відділу 'Українського фондового центру' Володимир Ланда. - Тепер же, коли вартість алюмінію за останні три квартали знизилася в 2,5 рази, про інвестзобов’язання і зовсім говорити не доводиться". Реалізація програми модернізації малоймовірна ще й у зв'язку з фінансовими проблемами самого "Русала".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас