S&P позитивно оцінює антикризову програму Казахстану — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P позитивно оцінює антикризову програму Казахстану

Енергетика
310
Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's позитивно оцінює антикризову програму Казахстану.
"Суверенний рейтинг Казахстану дотепер перебуває в інвестиційній категорії, що серед іншого свідчить про адекватність відповідних заходів в умовах світової кризи, що поглиблюється", - сказала агентству "Інтерфакс-Казахстан" заступник директора групи рейтингів фінансових інститутів паризького офісу S&P Катерина Трофімова.
За її словами, у Казахстану також досить високий рівень валютних резервів, стійка фіскальна та бюджетна позиція, триває зростання ВВП, "що взагалі велика рідкість у світі, де багато країн увійшли в етап повномасштабної рецесії".
Антикризовий план, який застосовується в Казахстані, відповідає світовому досвіду, підкреслила К.Трофімова, відзначивши, що ймовірність зниження рейтингів багатьох фінансових організацій у Казахстані не дуже висока.
"Більшість банків мають негативний прогноз, що означає приблизно 30%-ву ймовірність зниження рейтингів у перспективі найближчих двох років", - сказала вона.
"У лютому цього року ми знизили рейтинги низки банків, але, незважаючи на це зниження, рейтинги однаково залишаються одними з найвищих серед банків регіону СНД", - підкреслила К.Трофімова.
За її словами, це було перше системне зниження рейтингів банків з початку кризи і багато в чому воно відображало входження банків у новий виток кризи, яка, мабуть, буде більш болючою, ніж попередні півтора роки кризи в казахстанській банківській системі.
"За цей час і банки, і державні органи навчилися тримати удар, якість стрес-менеджменту значно підвищилася. Ми позитивно оцінюємо зростання рівня резервів, капіталу, що повинно нівелювати погіршення ринкової кон'юнктури", - відзначила аналітик S&P.
У січні агентство підтвердило довгостроковий суверенний кредитний рейтинг Казахстану на рівні "ВВВ-" із прогнозом - "негативний".
Разом з тим короткострокові суверенні кредитні рейтинги Казахстану за зобов'язаннями в іноземній і національній валюті підтверджені на рівні "А-3". Прогноз по рейтингах - "негативний".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас