У бюджет надійшла лише третина від місячного плану — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У бюджет надійшла лише третина від місячного плану

Казна та Політика
1666
У розпорядженні газети "Дело" опинилися свіжі дані Державного казначейства про виконання дохідної частини держбюджету за березень. Як повідомила глава відомства Тетяна Слюз, станом на 20 березня в скарбницю надійшло 6,1 мільярда гривень (без урахування відшкодованого ПДВ). Це менше третини від місячного плану.
Оприлюднення оперативних даних про виконання бюджету останнім часом супроводжується скандалами. Минулого тижня Секретаріат президента звинуватив Держказначейство в прихованні інформації про наповнення скарбниці.
Банкова оприлюднила свої дані, які в уряді назвали недостовірними.
Інформація про виконання бюджету стала ще одним приводом для конфліктів між урядом і Секретаріатом президента. Наприкінці минулого тижня Банкова заявила, що виконання бюджету в березні може бути зірвано. За інформацією Секретаріату, станом на 19 березня було зібрано 3,4 мільярди гривень (24,9% планового показника). У Держказначействі назвали ці дані недостовірними та оприлюднили свої.
За інформацією відомства, станом на 20 березня в держбюджет надійшло 6,1 мільярда гривень. Із цієї суми 5,1 мільярда припадають на загальний фонд держбюджету (32,2% від плану), 944,1 мільйона - на спецфонд (29% від плану). При цьому в Держказначействі дають зрозуміти, що ця інформація є внутрішньою і необов'язковою для регулярного оприлюднення.
Експерти радять не поспішати "бити на сполох". "Помісячний розклад виконання дохідної частини бюджету ніколи не був показовим, - пояснює директор департаменту податкової політики та моніторингу Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень Артем Рудик. - Наше законодавство дозволяє суб'єктам підприємницької діяльності платити податки в останній декаді місяця - після 20-го числа, коли подається податкова декларація. Усі місячні податкові платежі до цієї дати - нетипові. Так що я радив би почекати з оцінками до 30 березня". З експертом згодна Тетяна Слюз: "Враховуючи "свідомість" і "податкову культуру" наших платників податків, податки в основному платяться в останні 2-3 дні кожного місяця в році".
Крім того, давати якісь прогнози щодо виконання бюджету до травня буде необережно. Саме в п'ятому місяці в бюджет надходить основна частина податку на прибуток. "Згідно з вітчизняним законодавством, підприємства мають право сплачувати податок на прибуток до 20 травня звітного року. Тому саме п'ятий місяць року дає повну картину виконання доходів бюджету", - говорить Артем Рудик.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас