Ринок проголосував за "план Гайтнера", фонди також готові його підтримати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок проголосував за "план Гайтнера", фонди також готові його підтримати

Фондовий ринок
1094
Ринок акцій вітав оприлюднений у понеділок Мінфіном США план розчищення балансів банків від токсичних активів, піднявши індекс Dow Jones Industrial Average на 6,8%.
Багато приватних інвесторів, на залучення яких і розрахована нова програма, вважають, що в них поки все-таки ще недостатньо інформації, щоб прийняти рішення про участь. Інші, розраховуючи на одержання прибутку до 25%, уже схиляються до того, щоб підтримати план своїми грішми. У свою чергу, Мінфін впевнений, що в програмі візьме участь широке коло інвесторів.
Фонд Pacific Investment Management Co. заявив, що готовий взяти участь у програмі і як інвестор, і як керуюча компанія.
Як сказав агентству Bloomberg Пауль Дероса з хедж-фонду Mount Lucas Management, приватних покупців може привабити потужна підтримка держави, при цьому прибуток на перепродажі активів у випадку пожвавлення економіки може досягти 20-25%.
Щоб план запрацював, банки повинні бути готові продати активи. Загальний масштаб втрат на американських цінних паперах і кредитах, викликаний кризою, оцінюється в $3,6 трлн.
Банки, які ще не списали погані активи, зможуть тепер продати їх за вищими цінами, вважає Лоурі Голдман з Amherst Securities Group, позитивно оцінюючи оголошену Мінфіном програму.
Банк Morgan Stanley, підтримуючи план, вважає, що він зможе простимулювати відновлення кредитних ринків. Позбувшись від поганих активів, банки знову зможуть кредитувати компанії і населення, а також залучати приватні гроші в капітал.
"Приватно-державна програма видається новаторським кроком з боку Мінфіну, ми очікуємо, що план буде мати позитивний ефект на кредитні ринки", - говориться в заяві банку.
Президент США Барак Обама також заявив, що "вірить" у те, що план буде працювати.
Передбачається, що, об'єднавши можливості приватних інвесторів і держави, удасться купити в банків токсичні активи на $500 млрд, а надалі - до $1 трлн.
План, який є основним елементом програми Білого дому з виводу із кризи фінансової індустрії США, містить у собі три елементи.
Це, по-перше, створення компанії, яка буде купувати і тримати проблемні активи, підтримуваної Федеральною корпорацією зі страхування вкладів (Federal Deposit Insurance Corp).
По-друге, передбачається розширення недавно запущеної Федеральним резервом програми Term Asset-Backed-Securities Loan Facility (TALF), яка дає можливість банкам одержувати кредити для купівлі "свіжих" пулів споживчих кредитів, на "старі" проблемні позики.
По-третє, будуть створені приватно-державні фонди під керівництвом незалежних керуючих для викупу з ринку токсичних активів. Фінансування покупок буде співфінансуватися державою в співвідношенні "50 на 50".
Мінфін у понеділок навів приклад того, як буде працювати його схема.
Банк виставляє на аукціон, що організовується Федеральною корпорацією зі страхування вкладів, пул іпотечних кредитів номінальною вартістю $100. Приватні інвестори подають заявки. Виграє, наприклад, заявка на $84. Покупець одержує після цього держгарантію від корпорації на $72 від цієї ціни. Потім Мінфін інвестує половину суми, що залишилася, - $6 - за рахунок коштів з діючої програми на $700 млрд, приватний інвестор вкладає решту $6.
Оголошена Мінфіном Public-Private Investment Program базується на трьох основних принципах. По-перше, це максимізація впливу кожного долара платників податків.
Другий принцип - поділ ризиків і прибутку із приватними інвесторами. Програма гарантує, що приватні учасники інвестують разом із платниками податків, при цьому приватні інвестори втрачають інвестиції у випадку знижувального сценарію розвитку, а платники податків мають частку в прибутку.
Третій базис - скорочення ймовірності того, що уряд переплатить за ці активи. Передбачається, що конкуренція приватних інвесторів один з одним сформує вартість кредитів і цінних паперів, які будуть купуватися в рамках програми.
Ідея реалізувати план розчищення балансів банків давно витала в повітрі, відповідні плани були оголошені восени тодішнім міністром Генрі Полсон, однак у підсумку він був змушений відмовитися від них через відсутність ринкового механізму визначення цін на "погані" активи. Залучення до реалізації програми приватних капіталів, як вважає нинішній голова Мінфіну Тімоті Гайтнер, дозволить вирішити це завдання.
Індекс S&P500 за підсумками торгів у понеділок збільшився на 7,08%, склавши 822,92 пункту. Злет індикатору за день став рекордним з 28 жовтня минулого року. Інвестори після декількох тижнів очікування з полегшенням сприйняли повідомлення Мінфіну з деталями плану викупу активів, хоча багато його подробиць і залишаються за кадром.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас