Путін назвав декларацію про модернізації ГТС України при сприянні ЄС непрофесійною та непродуманою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путін назвав декларацію про модернізації ГТС України при сприянні ЄС непрофесійною та непродуманою

Енергетика
915
Прем'єр-міністр РФ Володимир Путін вважає декларацію, прийняту в Брюсселі Україною і Євросоюзом, непродуманою і непрофесійною.
"Мені здається, що документ, про який ми зараз говоримо, є, як мінімум, непродуманим і непрофесійним", - сказав Володимир Путін на прес-конференції в Сочі, коментуючи декларацію про модернізації ГТС України при сприянні ЄС.
Прем'єр Росії підкреслив, що обговорювати питання збільшення прокачування газу через територію України без основного постачальника - Росії "просто несерйозно".
Разом з тим прем'єр назвав позитивним явищем те, що Євросоюз усе більше й більше приділяє увагу проблемам транспортування газу через територію України, і його спроби поставити оператора ГТС під контроль міжнародних правил.
"Вважаю, що це те, що ми цілком могли б підтримати, разом з тим є питання, які залишаються відкритими. Зокрема, у декларації є згадування про те, що нормальне функціонування ГТС є запорукою політичної стабільності на Україні й у країнах ЄС", - сказав Путін. При цьому він підкреслив, що при всій повазі й всій важливості цих питань, "все-таки зайве політизувати їх, звичайно ж, не варто".
"Це, по-моєму, очевидний перебір", - відзначив російський прем'єр.
Що стосується незалежності оператора української ГТС, то він заявив, що "з формулювань незрозуміло, про яку незалежність і від кого мова йде". "Від сваволі чиновників і посадових осіб, які, наприклад, викликають у Державну нафтогазову компанію НАК України людей з автоматами і в масках у пошуках транзитного контракту, у рамках якого здійснюється транзит нашого газу, або мова йде про незалежність цього оператора від української держави - там вони не роз'ясняють", - сказав Путін.
Він звернув також увагу на той факт, що в декларації ставиться питання як про розширення можливостей ГТС України, так і про збільшення прокачування газу через територію України на 60 млрд куб. м.
Торік, за словами російського прем'єра, через територію України було заплановано транспортувати близько 113 млрд куб. м, а всього було поставлено близько 130 млрд куб. м.
"Ми знаємо, що завжди протягом останнього років ставилося питання про диверсифікованості енергетики в Європі", - сказав Путін. Саме тому, відзначив він, будуть побудований "Північний потік" і "Південний потік". Крім того, обговорюється і європейський проект "Набукко".
"А газ то звідки будуть брати?", - задався в цьому зв'язку питанням Путін.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас