Сорос: Якщо не допомогти країнам, що розвиваються, то постраждають усі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сорос: Якщо не допомогти країнам, що розвиваються, то постраждають усі

Казна та Політика
1002
Майбутня зустріч лідерів великої двадцятки повинна стати доленосною подією. Доти поки розвинені країни не наважаться матеріально підтримати держави, що розвиваються, ринки будуть перебувати в депресивному стані.
Про це пише американський фінансист, інвестор і філантроп Джордж Сорос на сторінках Financial Times.
Поточна криза рішуче відрізняється від всіх попередніх рецесій, що мали місце в історії після Другої світової війни. Всі післявоєнні кризи були переможені завдяки об'єднаним діям різних держав, які просто не дозволяли фінансовій системі обвалитися. Але цього разу, після падіння компанії Lehman Brothers, фінансова система все-таки впала і була поставлена на штучне життєзабезпечення. І це при тому, що уряди Європи і США запевняли, що ніколи не допустять банкрутства фінансових інститутів такого масштабу як Lehman Brothers.
Те, що відбулося спричинило за собою непередбачені й суперечливі наслідки. Безліч східноєвропейських, латиноамериканських, африканських та азіатських держав не могли надати подібні гарантії. В результаті капітал став витікати з периферії в центри.
Такі інститути як Міжнародний валютний фонд (МВФ) зіштовхнулися з новою проблемою: як захистити країни, що розвиваються, від шторму, породженого фінансовою системою розвинених держав. Загальносвітові інститути звикли взаємодіяти з урядами, але тепер їм доведеться мати справа із кризою в приватному секторі економіки. Якщо їм не вдасться це зробити, економіка держав, що розвиваються, постраждає ще сильніше, ніж фінансова система розвинених держав, оскільки вона більшою мірою залежить від товаропотоку і не є настільки багатою.
Крім того, країни світу, що розвивається, цього року повинні віддати в цілому $1,44 трлн боргів, термін з яких уже минає. Ці гроші буде неможливо віддати без залучення допомоги міжнародного співтовариства.
На майбутньому саміті великої двадцятки в Лондоні лідерам держав варто знайти взаєморозуміння щодо питанні. Замість установлення двовідсоткового ВВП як прохідного показника для одержання міжнародної допомоги, досить буде прийти до згоди й зрозуміти, що країни, що розвиваються, потребують грошової допомоги для порятунку своєї фінансової системи. І це в спільних інтерес. Адже якщо дозволити звалитися країнам, що розвиваються, то й розвинені економіки сильно постраждають.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас