Москва вважає, що положення декларації конференції ЄС-Україна можуть спричинити подорожчання газу для споживачів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Москва вважає, що положення декларації конференції ЄС-Україна можуть спричинити подорожчання газу для споживачів

Енергетика
432
Офіційний представник МЗС РФ розкритикував низку положень декларації, прийнятої в понеділок у Брюсселі за підсумками Міжнародної конференції ЄС-Україна щодо інвестицій для модернізації української газотранспортної системи (ГТС).
Низка положень спільної декларації, зокрема, що допускає можливість збільшення тарифів на транспортування природного газу, "можуть привести до подорожчання вартості газу для його українських і європейських споживачів", - говориться в коментарі офіційного представника МЗС Росії.
У ньому також говориться, що будь-які неузгоджені з російською стороною дії щодо модернізації ГТС України "приведуть до зростання технологічних ризиків і можливих збоїв у постачаннях природного газу в Україну і Європу".
У коментарі відзначається, що російська сторона активно готувалася до участі в даній конференції. "Ми при цьому виходили з того, що її підсумки могли б закріпити позитивні форми взаємодії щодо врегулювання проблеми транспортування газу через територію України і вийти у форматі Росія - ЄС - Україна на нові домовленості в інтересах підтримки енергетичної безпеки Європи", - говориться в коментарі.
"На жаль, організатори заходу обрали інший шлях, по суті, виключивши нас із тристороннього формату конференції", - відзначив представник МЗС РФ.
За його словами, " зокрема, у січні 2009 року були досягнуті двосторонні російсько-українські довгострокові домовленості, у яких чітко визначені ціна на природний газ і тарифи на його транзит через територію України".
"Ці документи покликані забезпечити безперебійність поставок природного газу в Україну і через територію України європейським споживачам", - відзначається в коментарі.
"Однак низка положень згаданої спільної декларації, зокрема, що допускає можливості збільшення тарифів на транспортування природного газу, суперечать зазначеним довгостроковим домовленостям, можуть привести до подорожчання вартості газу для його українських і європейських споживачів", - підкреслює представник МЗС РФ.
Як говориться в коментарі, "Росія виступає за неухильне дотримання довгострокових контрактів на транспарентній та економічно обґрунтованій основі".
"Українська газотранспортна система, через яку здійснюється до 80% обсягу транзиту російського природного газу в Європу, технологічно взаємозалежна з газотранспортною системою Росії. Тому будь-які неузгоджені з російською стороною дії щодо її модернізації приведуть до зростання технологічних ризиків і можливих збоїв у поставках природного газу в Україну та у Європу. Це теж не вибір Росії", - підкреслюється в коментарі.
Як відзначає представник МЗС РФ, "очевидно, що модернізація транзитної системи вимагає залучення всіх сторін, що брали участь у транзиті газу: постачальників, транзитерів і споживачів".
"Саме з такого розуміння виходила російська сторона, приймаючи запрошення брати участь у зазначеній конференції. Як випливає з декларації, участь Росії в цих зусиллях не входила в плани ЄС. Нагадуємо в зв'язку з цим нашим європейським партнерам, що в статті 65 Угоди про партнерство та співробітництво Росія - ЄС прямо вказується на важливість взаємодії в справі модернізації енергетичної інфраструктури", - говориться в коментарі.
У ньому говориться, що "подібні дії важко розцінити як спрямовані на зміцнення співробітництва Європейського Союзу з Росією".
"Крім того, прийнята в Брюсселі спільна декларація не враховує угоди і домовленості між Росією та Україною в газовій сфері, зокрема, щодо створення Міжнародного консорціуму з розвитку та управління газотранспортної системи України, основу якому поклала заява президента Російської Федерації, президента України і канцлера ФРН від 2002 року. Тим самим поставлена під загрозу ідея створення даного консорціуму, спрямована на зміцнення енергетичної безпеки Європи", - відзначається в коментарі.
"Росія виходить із того, що співробітництво в енергетичній сфері є однією з найважливіших опор безпеки в Європі. Ми послідовно виступаємо за розвиток багатопрофільного партнерства в цій сфері на основі врахування інтересів постачальників, споживачів і країн транзиту. Тому будь-які домовленості, які не враховують взаємозалежність цих інтересів, здатні привести до дезорганізації енергетичного співробітництва та утворення в цій сфері розділових ліній", - говориться в коментарі МЗС РФ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас