Ангела Меркель намагається урізати фінансування конкуренту South Stream — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ангела Меркель намагається урізати фінансування конкуренту South Stream

Енергетика
477
У Брюсселі вчора почався саміт Євросоюзу, присвячений розподілу коштів, виділених ЄС на подолання економічної кризи. Як заявив представник ЄС з енергетики Ферран Таррадельяс Еспуні, проект Nabucco усе ще залишається пріоритетним для ЄС.
Основною темою саміту ЄС, що відкрився вчора в Брюсселі, став розподіл суми 5 млрд євро, яку Євросоюз планує виділити на підтримку енергетики, телекомунікацій і сільського господарства в період кризи. Серед можливих одержувачів цих коштів, звичайно, фігурував і проект Nabucco. Напередодні саміту канцлер ФРН Ангела Меркель заявила, що гроші повинні бути виділені тільки на ті проекти, які можна реалізувати протягом одного-двох років. Це означало, що довгострокові проекти ЄС, у тому числі Nabucco, можуть втратити європейське фінансування.
Втім, як заявив учора прес-секретар комісара ЄС з енергетики Ферран Таррадельяс Еспуні, Nabucco дотепер входить до числа пріоритетів Євросоюзу, тому відповідно до планів Єврокомісії претендує на одержання антикризової допомоги - усього на енергетичні проекти ЄС планує витратити 3,75 млрд євро. При цьому він заявив, що інформація, що з'явилася на цьому тижні, про те, що Nabucco був виключений зі списку пріоритетних енергетичних проектів ЄС, не відповідає дійсності: "Nabucco - це основна частина 'Південного енергетичного коридору', який є пріоритетним проектом ЄС".
Інформація про серйозні проблеми Nabucco на цьому тижні викликала захват у Москві. У середу віце-спікер держдуми РФ Валерій Язєв вкотре заявив, що Nabucco - це "мертвонароджене дитя". Однак радість щодо похорону проекту Nabucco все-таки поки передчасна. Варто відзначити, що ЄС ніколи не вважався важливим спонсором проекту Nabucco. За останніми оцінками, вартість цього трубопроводу може скласти близько 8 млрд євро, тоді як єврокомісар з енергетики Андріс Пієбалгс говорив про можливість виділення з бюджету ЄС максимум 250 млн євро (останнім часом називалася цифра 200 млн євро).
Цих грошей цілком достатньо на даний період - наприклад, на розробку проекту ТЕО. Але й відмова від виділення цих грошей суттєво не вплине на реалізованість проекту. За розрахунками експертів, поставки газу по Nabucco будуть дешевшими, ніж по South Stream. Тобто комерційна привабливість проекту усе ще зберігається (мінімальна оцінка витрат на South Stream - 19 млрд євро, тобто більш ніж у два рази дорожче від Nabucco). Спочатку планувалося побудувати Nabucco до 2012 року. Однак Росія активно втрутилася в плани конкурентів і позбавила їх ресурсної бази на найближчу перспективу.
Відмова ЄС від його фінансування в 2009 році ще не означає відмови від реалізації самого проекту - при збереженні статусу пріоритетного проекту він може повернутися до нього у випадку подолання світової фінансової кризи в 2012-2013 роках. Високопоставлене джерело в Єврокомісії припустило, що виключення Nabucco зі списку підтримуваних у період кризи проектів на нинішньому саміті - зовсім не вирішений момент. За його словами, завзятість Німеччини може привести і до зворотного результату: "Якщо Берлін наполягає на тому, щоб фінансувалися тільки ті проекти, реалізація яких почнеться в цьому або наступному році, то графік будівництва Nabucco можна скорегувати і почати роботи якомога швидше".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас